In articol:
Sf. Ilie 2023. În fiecare an, pe data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sf. Ilie. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri pe care creștinii trebuie să le respecte în această zi de sărbătoare!
Sf. Ilie 2023. Tradiția de mult uitată de creștini!
Se spune că în pe timp de secetă, Sfântul Ilie a salvat de la moarte poporul din Israel.
El a trăit în Regatul de Nord al Israelului, care la acel moment se afla sub domnia regelui Ahab.
În tradiția populară se mai spune că, Sfântul Ilie mână un car de foc în timpul furtunilor și trimite fulgere și tunete în special către cei păcătoși.
Mai mult, în ajunul zilei, când este sărbătorit Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă.
În trecut, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot de Sfântul Ilie, erau adunate plantele pentru vrăji şi farmece.
De Sfântul Ilie, femeile, aducea busuioc la biserică, pentru a fi sfințit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenușa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor făceau bube în gură.
Citește și: Sfântul Ilie 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea? Tradiții și obiceiuri importante!
În această zi, se duc mere la biserică și se dau de pomană pentru cei trecuți la cele veșnice, deoarece până în această zi, nu se cade nimănui a mânca din ele, căci trebuie întâi să se dea de sufletul morților. Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă mere până-n această zi.
Sf. Ilie 2023. Ce nu se face în această zi?
De Sfântul Ilie nu este indicat să faceți treabă în casă sau în gospodărie. La țară, oamenii nu lucrează pământul de Sfântul Ilie, ca să nu atragă grindina asupra recoltelor.
Pe data de 20 iulie nu este bine să consumi mere. Se spune că cine consumă aceste fructe de Sfântul Ilie, va atrage grindina mare cât merele asupra gospodăriei sale.
Merele pot fi consumate după ce sunt duse la biserică pentru a fi sfințite. Merele care sunt sfințite în această zi se transformă în mere de aur pe lumea cealaltă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De asemenea, cele care sunt nemăritate, se duc noaptea într-un lan de cânepă, se dezbracă de tot și se tăvălesc prin cânepă. Ulterior se îmbracă și se întorc acasă.
Geamurile și ușile nu trebuie să fie lăsate deschise dacă pe 20 iulie este furtuna, pentru că este posibil să se ascundă în casă vreunul dintre diavolii pe care îi urmărește sfântul.
În cazul în care tună în această zi, fructele vor face viermi, iar alunele vor fi seci.
De Sfântul Ilie, care reprezintă mijlocul verii pastorale, ciobanii coboară în sate, pentru prima dată după ce au plecat cu oile la stână.