Sărbătorită anual pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului  apare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Angajații beneficiază în această zi de un liber legal oferit de Guvern, iar bugetarii au parte de o mini-vacanță. Creștinii se pregătesc intens de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Cum o cinstim pe Maica Domnului în această perioadă?

Postul Adormirii Maicii Domnului

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este a patra sărbătoare dedicată Fecioarei Maria, după Nașterea Maicii Domnului(8 septembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului(21 noiembrie) și Bunavestire(25 martie).

Postul Maicii Domnului ține două săptămâni, începe cu data de 1 august și se termină pe 14 august.

În cele 2 săptămâni creștinii au dezlegare la untdelemn și vin, și pot mânca pește doar în weekend și pe 6 august, când se sărbătorește Schimbarea la față.

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele 4 mari posturi ale ortodocșilor: Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului și Postul Crăciunului.

Citește și: Adormirea Maicii Domnului 2023: Cea mai importantă sărbătoare a lunii august. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Calendar ortodox

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Este important de menționat că dacă ziua de 15 august pică într-o zi de miercuri sau vineri, considerate zile de post, creștinii vor continua Postul Adormirii Maicii Domnului inclusiv în ziua sărbătorii, urmând să îl finalizeze pe data de 16 august.

Se spune că în ziua de 15 august, ținând cont de condiția menționată anterior, creștinii trebuie să aibă parte de o masă cât mai cumpătată.

Citește și: Schimbarea la Față 2023: Rugăciune pentru sărbătoarea de duminică, 6 august 2023

Ce trebuie să faci în perioada de dinaintea Adormirii Maicii Domnului?

Ce trebuie să faci în perioada de dinaintea Adormirii Maicii Domnului?

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru ziua de 15 august

Se spune că în ziua de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, nu trebuie să se spele hainele, chiar dacă oamenii folosesc mașina de spălat. Potrivit tradiției de Adormirea Maicii Domnului, cine spală haine în acestă zi de sărbătoare va cunoaște ghinionul pentru toată viața.

De asemenea, tradiția interzice atât bărbaților, cât și femeilor să se tundă. Există posibilitatea să chelească dacă aleg să își taie părul în această zi.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Superstițiile amintesc celor care au planuri de călătorie în acestă zi, să călătorească alături de prieteni sau familie. Dacă va alege să călătorească singur, acel om va fi considerat necredincios și egoist. Totuși, dacă chiar trebuie să călătorești singur, ia cu tine un obiect sfințit pentru a fi protejat.

Maica Domnului se spune că vizitează casele oamenilor în această zi. Se recomandă creștinilor să țină ușa deschisă pentru a lăsa harul divin al Fecioarei Maria să intre în case.

Citește și: Sărbătoare 5 august 2023: Este cruce neagră în calendarul ortodox. Cine a fost Sf. Ioan Iacob Hozevitul? Este dezlegare la ulei și vin


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si