Sf. Mihail și Gavril 2022: Ce se mănâncă pe 8 noiembrie. Tradiții și superstiții românești
Sf. Mihail și Gavril 2022. Pe data de 8 noiembrie 2022, creștin ortodocșii îi prăznuiesc pe Sf. Mihail și Gavril. Iată ce trebuie să mănânce ortodocșii în această zi, dar și ce tradiții trebuie respectate!
Sf. Mihail și Gavril 2022: Sfinții Mihail şi Gavril sunt sărbătoriți anual, de credincioşii ortodocşi şi greco-catolici pe data de 8 noiembrie. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?
Tradiții și obiceiuri de Sf. Mihail și Gavril 2022
De sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil sunt strict interzise treburile casnice. Cei ce o vor face se vor chinui mult înainte de moarte.
Dacă se face o turtă din făină de porumb şi se aruncă între oi, iar dacă aceasta cade cu faţa în sus, atunci veţi putea fi considerată a fi purtătoare de fecunditate.
De Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.
Tot în caeastă zi, credincioșii obișnuiesc să aprindă o lumânare pentru a fi călăuziți spre Rai în viața de Apoi.
În popor este cunoscut faptul că acești doi sfinți participă și la Judecata de Apoi.
În ziua de Sfinții Mihail și Gavril, gospodinele din Transilvania și Bucovina coc „turta areților”, areții fiind în limbajul de la stâne berbecii despărțiți de oi. Această turtă se prepară din grâu sau porumb și se aruncă în staulul oilor și arată care va fi rodul în primăvara următoare
În această zi, ciobanii amestecă în același staul berbecii cu oile cu scopul de a se împerechea.
În tradiție se spune că cei care sunt pe cale să moară în ziua de Sfinții Mihail și Gavriil sunt vegheate de Arhanghelul Mihail care stă la capul lor, în partea dreaptă, pentru că partea stângă se crede că stă Diavolul. Mihail are menirea de a-l salva pe bolnav din ghearele morții retezându-i capul Necuratului.
Dacă bolnavii supraviețuiesc acestei zile atunci Arhanghelul Mihail stă la picioarele lor.
Ce se mănâncă pe 8 noiembrie 2022?
În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele, pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă.
Pe 8 noiembrie, finii aduc daruri de colăcei naşilor, întrucât, la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli.
În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebraţi şi ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită ,,turta arieţilor’’(arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate.
Turta se aruncă în dimineaţa de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu faţa în sus era semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu faţa în jos era mare supărare.