Sf. Nicolae 2021: Pe ce dată are loc sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie să respectăm?
Sf. Nicolae 2021. Sfântul Nicolae este sărbătorit anual, pe data de 6 decembrie, iar în noaptea de 5 spre 6 decembrie 2020 copiii obișnuiesc să-și pregătească ghetuțele pentru a primi cadouri.
Author: Alina Raducu marți 16 noiembrie 2021 , 14:35
Sf. Nicolae 2021. Sfantul Nicolae mai este cunoscut si sub numele de San-Nicoara. În tradiția religioasă se spune ca el pazeste soarele care incearca sa se strecoare pe langa el pentru a ajunge la taramurile de miaza-noapte pentru a lasa lumea fara caldura si fara lumina, potrivit creștinortodox.ro.
Sfântul Nicolae, supranumit şi “Făcătorul de minuni”, patron al Greciei şi al altor oraşe din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii.
Cine a fost Sfântul Nicolae?
Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în Patara din Asia Mică, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de oameni înstăriţi şi creştini devotaţi. El a fost crescut în spiritul poveţei creştine “să împarţi averea săracilor”, Sfântul Nicolae şi-a dat întreaga moştenire pentru a-i ajuta pe nevoiaşi, conform basilica.ro.
Astfel, la primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.
Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.
După un timp, Sfântul Nicolae, ajuns episcop al cetăţii Mira, din Lichia, de la o vârstă fragedă, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa în semn de avertisment.
Numele (Nikolaos) este de origine grecească și simbolizează victoria (nike) și poporul (laos), cu alte cuvinte traduce obsteasca biruință.
Tradiţii și obiceiuri la români de Sfântul Nicolae
În tradiția populară Sfântul Nicolae este înfățișat călare pe un cal alb, purtând o barbă albă și bogată. Sfântul Nicolae mai este considerat de către Biserică Ortodoxă protectorul văduvelor și al copiilor orfani, dătător de noroc și aducător de bogăție.
Totodată, rugăciunile către Sfântul Nicolae protejează de boli și necazuri și aduc sprijin în viața celui ce-l invocă.
În unele regiuni din țară, in ziua de Sfantul Nicolae oamenii aduc in casa cregunte de pomi fructiferi pe care le pastreaza in apa langa icoane ca sa infloreasca pana de Anul Nou. Iar daca aceste crengute vor inflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii.
De asemenea, în unele zone din țară, fetele se aduna in ajunul sarbatorii si fac placinte, iar fix la noua seara, navalesc peste ele flacaii si incepe petrecerea.
În zonele rurale, in ziua de Sfantul Nicoale, feciorii se organizeaza in cete si isi aleg gazda in casa careia vor face repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou.
În tradiției se mai spune ca de Sfantul Nicolae incepe cu adevarat iarna, cand Mosul isi scutura barba sura si incepe sa ninga. Daca nu ninge, se zice ca Sfantul Nicolae a intinerit.
In alte regiuni fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, flacaii navalesc peste ele si petrecerea incepe.
Totodată, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își lustruiesc cu grijă ghetulele sau cizmulitele, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti. Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor.
Potrivit traditiei populare, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, muritorii de rand, se spune ca pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului.
In Europa, in preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfantul Nicolae a devenit atat ziua darurilor, cat si a activitatilor caritabile.