Sf. Nicolae 2022. În fiecare an, pe data de 6 decembrie în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Nicolae. Religia spune că Sfântul Nicolae a fost cel de-al doilea sfânt creat de Dumnezeu, fiind reprezentat în stânga Părintelui Ceresc. 

Sf. Nicolae 2022.

Sf. Nicolae 2022: Pe ce dată are loc sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie să respectăm?

[Sursa foto: PixaBay]

Cine a fost Sfântul Nicolae?

Sfântul Nicolae s-a născut în timpul împăraților Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică.

Teofan şi Nona, părinții săi au murit pe în vremea unei molime, pe când Sfântul era mic de ani, şi, de aceea, a fost crescut de un unchi, care purta tot numele de Nicolae şi era episcop al acelei cetăţi.

Acesta l-a mai multe deprinderi creştine şi dreapta credinţă, iar la vârsta potrivită l-a rânduit între clericii Bisericii, apoi l-a hirotonit preot, potrivit basilica.ro.

Citește și: Calendar ortodox 18 noiembrie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

Sfântul Nicolae strălucea prin înfrânare, rugăciune, milostenie, dreptate şi râvnă înţeleaptă pentru cele sfinte. Astfel, pentru nespusele lui virtuţi a fost ales şi hirotonit episcop al cetăţii Mira, din Lichia. Fiind om cu frica lui Dumnezeu şi propovăduind cu îndrăzneală dreapta credinţă, a fost prins de mai-marii păgâni ai cetăţii şi, dându-l la chinuri, l-au închis în temniţă împreună cu alţi creştini.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Astfel, păstorind dumnezeiește credinciosul popor, a ajuns la adânci bătrâneți și a trecut la cele veșnice, în anul 345, neuitând nici după moarte turma sa, ci dând în toate zilele cu îndestulare binefaceri celor lipsiți și izbăvindu-i de primejdii și suferințe.

Sf. Nicolae 2022.

Sf. Nicolae 2022: Pe ce dată are loc sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie să respectăm?

[Sursa foto: PixaBay]

Sfântul Nicolae 2022: tradiții pentru această zi de sărbătoare

În tradiția populară Sfântul Nicolae apare călare pe un cal alb, cu o barbă albă și deasă. Biserica îl consideră pe Sfântul Nicolae protectorul văduvelor, al copiilor orfani, care aduce noroc și bogăție. Rugăciunile adresate Sfântului Nicolae protejează împotriva bolilor și a necazurilor și sprijină viața credincioșilor care se roagă.

În popor, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară. Se spune că el este cel care păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea în frig și în întuneric.

În lumea occidentală Sfântul Nicolae (Saint Nicholas) a devenit Moș Crăciun. În România Moș Nicolae are locul său de cinste, copiii cuminți primesc dulciuri, iar cei obraznici câte o nuielușă.

La sate se obișnuiește ca de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să își aleagă gazda unde vor repeta colindele de Crăciun și Anul Nou.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Când este Ignatul 2022? Tradiţii şi obiceiuri

În noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc despre ritualuri magice și pronosticuri meteorologice. Astfel, în apă se pot pune crenguțe de pomi fructiferi care să înflorească până la Anul Nou pentru a afla cum vor fi roadele livezilor din anul următor: dacă înfloresc livezile vor fi bogate, iar în caz contrar sărăcăcioase.

Se spune că iarna începe de Sfântul Nicolae când acesta își scutură barba albă și în această zi trebuie să ningă. Dacă nu ninge în ziua Sfântului Nicolae se spune că acesta ar fi întinerit.

Ca la orice sărbătoare importantă de Sfântul Nicolae nu este bine să faci următoarele lucruri:

  • nu ai voie să refuzi oamenii amărâți care cer de pomană
  • nu se fac treburi casnice căci te poți alege cu pagubă
  • nu se coase, nu se tricotează, nu se prelucrează lâna și nici nu se fac treburi gospodărești
  • nu se spală
  • nu este bine să te cerți și este bine să te împaci cu persoanele cu care ești supărat
  • nu ai voie să dormi pentru că te vei simți amorțit în tot anul care va veni.

Citește și: Calendar ortodox 17 noiembrie 2022: Ce sărbătoare este joi?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si