Sf. Petru și Pavel 2023.  Postul Sânpetrului este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea celor  doi apostoli, pentru a aminti obiceiul acestora de a posti, înainte de toate.

Este un post ușor, fără o dată fixă, deoarece începutul lui depinde de data la care este sărbătorit  Paștele.  Acesta începe pe data 12 iunie și se termină pe 29 iunie 2023. 

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o durată de timp fixă, din simplu fapt că începutul depinde de date în care este stabilitatea Paștele. În mod normal, acest post începe în lună de după Duminica Tuturor Sfinților, mai exact prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.  

Sf. Petru și Pavel 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru marea sărbătoare!

Din această zi se spune că privighetorile și cucul nu mai cântă. Sânpetru pocnește din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se vor transforma în licurici, care vor călăuzi călătorii rătăciți pe drumuri de munte sau în pădure. 

De asemenea, pentru sporul casei, dar și pentru Sănătate, se va respecta tradiția Moșilor de Sânpetru și se vor sfinți la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și mere acrișoare.

Oamenii pistruiați se vor spăla pe față cu apă la miezul nopții, atunci când va cânta cocoșul.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Potrivit tradiției, pistruii nu se vor mai înmulți.

Citește și: Urări de Sf. Petru și Pavel 2023. Mesaje și felicitări superbe: „„De ziua numelui tău îți doresc să ai o zi superbă și un an plin de realizări. La multi ani încununați de succes!”

În zilele de luni, miercuri și vineri, de obicei, în  Postul Sfinților Petru și Pavel, se obișnuiește să se consume alimente fără ulei. În ceea ce privește ziua de marți și joi, este dezlegare la hrana gătită cu untdelemn. În zilele de sâmbătă și duminică, se acceptă să se consume pește.

Sf. Petru și Pavel 2023. Ce nu se face în această zi? E mare păcat!

Sf. Petru și Pavel 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru marea sărbătoare! Este mare păcat dacă faci aceste lucruri!

Sf. Petru și Pavel 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru marea sărbătoare! Este mare păcat dacă faci aceste lucruri!

[Sursa foto: PixaBay]

Se spune că femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului Sf. Petru și Pavel pentru a nu îi supăra pe cei din familie care s-au stins din viață. Fetele tinere pot mânca aceste fructe dar femeile măritate trebuie să consume acest fruct abia după Sf. Ilie.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

În această zi nu este bine să torci pentru că se spune că poți întoarce colacii de la cei trecuți în neființă. Tradițiile bisericești prevăd ca în marile zile de sărbătoare să nu se lucreze deloc, dar de Sf. Petru și Pavel este permisă munca cu excepția torsului.

Pe 29 iunie nu este bine ca merii să fie scuturați pentru a nu cădea grindină care să distrugă culturile.

Pe data de 29 iunie este respectată „sărbătoarea lupilor”, care spune că nu este bine să pui capcane și să nu alungi lupii cu focuri de armă, pentru ca aceste animale să fie îmblânzite și să nu mănânce vitele din gospodării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si