Sfântul Valentin este sărbătorit azi de creștinii ortodocși. În fiecare an, la data de 30 iulie, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea acestui ales apologet al valorilor moralei creștine.

Citeste si: Calendar ortodox 30 iulie 2022: Ce sărbătoare este sâmbătă?

Este vorba de Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, episcopul Umbriei. Martirizat la Roma în a două jumătate a secolului al treilea, el a rămas în conștiința Bisericii lui Hristos că vindecător al celor bolnavi și sfânt al iubirii creștine și al familiei.

Cine a fost Sfântul Valentin

Deși românii s-au obișnuit în ultimii ani să le spună de 14 februarie "La mulți ani!" celor care poartă numele Valentin sau Valentina, trebuie precizat că "Valentine's day" nu este o sărbătoare creștină.

Sfântul mucenic Valentin este sărbătorit în calendarul ortodox în 30 iulie și nu în 14 februarie.

Citeste si: Calendar ortodox 31 iulie 2022: Sărbătoare importantă duminică!

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Viață Sfântului Sfințit Mucenic Valentin ne introduce în atmosfera primelor trei secole de creștinism. O perioadă tristă a Bisericii, un răstimp al persecuțiilor și al prigoanei împotriva creștinilor, în care au înflorit și s-au manifestat martirii, adică cei care L-au mărturisit pe Mântuitorul Hristos cu prețul vieții lor.

sfantul valentin

Sfântul mucenic Valentin este sărbătorit în calendarul ortodox în 30 iulie și nu în 14 februarie.

[Sursa foto: PixaBay]

Sfântul Valentin s-a născut în jurul anului 175, în localitatea română Interamna (astăzi localitatea Terni, din regiunea Umbria, Italia).

Sfântul Valentin a fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno. Datorită vieții sale virtuoase, Valentin va fi ales Episcop de Interamna, fiind hirotonit de către papa Victor I, în anul 197.

Remarcabil propovăduitor al Cuvântului lui Dumnezeu, făcător de minuni și vindecător, Sfântul Valentin a fost foarte iubit de către toți credincioșii săi, potrivit CrestinOrtodox.ro.

Datorită credinței sale puternice și a bogatei activități taumaturgice, episcopul a convertit la creștinism importanți dregători români.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Printre minunile săvârșite de mucenic amintim vindecarea fratelui tribunului român Frontanus de o boală foarte grea; tămăduirea lui Cherimon, fiul vestitului filosof român Craton, eveniment în urmă căruia s-au botezat Craton și întreagă familie a acestuia, împreună cu trei tineri filosofi care au devenit ucenicii Sfântului Valentin: Procul, Efiv și Apolonie.

Nu trebuie omisă nici minunea vindecării tânărului Avundie, fiul eparhului cetății, precum nici blândețea cu care Mucenicul lui Hristos, Valentin, a binecuvântat prin Taină Sfintei Căsătorii legătură dintre o tânără creștină cu un soldat păgân, proaspăt convertit la credință în Hristos. De altfel, acest din urmă eveniment i-a adus Sfântului Valentin calitatea de ocrotitor al iubirii și al familiei creștine.

Cum a murit Sfântul Valentin

Trăind într-o perioada a persecuțiilor împotriva creștinilor – este vorba de domnia împăratului Marcus Aurelius – Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârstă de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius.

Împreună cu Valentin au primit sfârșitul mucenicesc și ucenicii acestuia: Procul, Efiv și Apolonie, în anul 273. Cinstitele trupuri ale celor patru martiri au fost aduse și îngropate în cetatea Interamna, în glas de rugăciune al poporului dreptcredincios adunat să-i întâmpine pe acești vrednici mucenici ai lui Hristos.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si