Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim va continua și în acest an.

Când va ajunge Lumina Sfântă la Patriarhul Daniel?

Așadar, în acest sens, Patriarhia Română a transmis un comunicat de presă în care a oferit toate detaliile legate de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim în Sâmbăta Mare, 4 mai 2024.

”Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca întotdeauna, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei

Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”, a transmis Patriarhia.

Lumina Sfântă Catedrală

Imagine de la Mormântul Sfânt.

[Sursa foto: Capură Youtube]

Citește și: Când se vopsesc ouăle de Paște în 2024? Tradiții pentru Săptămâna Mare

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Mai departe, delegații o vor da parohiilor din Mitropolia Basarabiei. În aceeași seară, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

”Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor. Și în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, de la București la Chișinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

În aceeași seară, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”, se explică în comunicat.

De când încep deniile?

Deniile încep din ziua de duminică, 28 aprilie, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului. Anul acesta, Paştele ortodox pică pe 5 mai, informează Observator.

Citește și: Pelerinaj de Florii în București și în marile orașe din țară. Care este programul evenimentelor

Slujba de luni este dedicată învățăturii lui Iisus în Templul din Ierusalim și profeției Sale despre căderea lui, iar marți se va citi Evanghelia de la Ioan, în care se spune: "Puţină vreme mai este Lumina cu voi. Umblaţi până când aveţi lumină, ca să nu vă cuprindă întunericul. Că cel ce umblă în întuneric nu ştie unde merge" (Ioan 12, 35).

Lumina Sfânta Catedrală

Imagine de la Sfântul Mormânt.

[Sursa foto: Colaj iStock & Capură Youtube]

Miercuri se va citi Evanghelia cu femeia păcătoasă care a uns capul Lui Hristos cu mir de mare preţ, joia este dedicată Cinei celei de Taină și Instituirii Euharistie, iar vineri, caracteristic este Prohodul. În general, Deniile din Săptămâna Mare încep în seara, de obicei în jurul orei 18:00 sau 19:00, cu excepția Deniilor de Duminică, mai scrie sursa citată mai sus.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si