Sfanta Maria Mica. Pe ce data este aceasta sarbatoare in calendar
Sfanta Maria Mica este sărbătorită pe 8 septembrie. Sărbătoarea mai poartă și numele de Nașterea Maicii Domnului.
Sfanta Maria Mica. Tot la aceeasi data sarbatoreste si Biserica Catolica Nasterea Maicii Domnului.
In ciuda faptului ca in Noul Testament nu este relatat aest eveniment, Nasterea Maicii Domnului apare in Protoevanghelia lui Iacov, carte scrisa in anul 145 si unde se relateaza originea si copilaria Fecioarei Maria. Conform Protoevangheliei lui Iacov, Maria era de descendenta imparateasca si preoteasca: tatal ei Ioachim era urmas al regelui David, pe cand mama ei, Ana era fiica preotului Matthan.
De asemenea, Nasterea Maicii Domnului reprezinta prima mare sarbatoare a unui nou an calendaricesc, avand in vedere ca acesta incepe cu data de 1 septembrie.
Citeste si: Pe ce dată pică Taierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Este sărbătoare mare
În ziua Sf. Maria Mică, ca și la celelalte sărbători, nu se spală rufe, nu se calcă, nu se muncește la câmp, nu se mătură și nu se fac alte treburi în gospodărie.
În ziua Sf. Marii Mici sunt ascultate rugăciunile femeilor care nu pot aduce pe lume un prunc, dar și a celor însărcinate, pe care Maica Domnului le ajută să nască ușor.
Fetele nemăritate se pot ruga la Maica Domnului în ziua de Sf. Maria Mică, ca să își găsească alesul.
În ziua Nașterii Maicii Domnului, creștinii țin candelele aprinse în dreptul icoanei Maicii Domnului.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
La sărbătoarea Sfintei Maria Mici se merge la biserică cu fructele toamnei ca să fie sfințite și apoi împărțite celor sărmani.
Naşterea Maicii Domnului- 8 septembrie
Intrarea în biserică a Maicii Domnului- 21 noiembrie
Buna Vestire- 25 martie
Adormirea Maicii Domnului- 15 august
Citeste si: Sfânta Ana 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea?
Maica Domnului are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire (8 septembrie- Nașterea Maicii Domnului, 1 octombrie- Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie- Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie- Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie- Soborul Maicii Domnului, 25 martie- Buna Vestire, 2 iulie- Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august- Adormirea Maicii Domnului, 31 august- Punerea in racla a braului Maicii Domnului).
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului încununează sărbătorile dedicate Sfintei Fecioare Maria. Este precedată de o perioadă de post de două săptămâni, cu începere la 1 august.
Postul Adormirii Maicii Domnului este stabilit de Biserică pentru reamintirea virtuților Sfintei Fecioare Maria și a postului cu care ea însăși s-a pregătit, după tradiție, pentru trecerea la cele veșnice.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului este fixat in calendarul ortodox pe 15 august. Este sărbătoarea mutării sale la cer cu trupul. Potrivit tradiției, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după înălțarea Mântuitorului. A fost înștiințată de îngerul Gavriil de ziua în care va trece la cele netrecătoare. Trupul ei nu a rămas în mormânt, pentru că Fiul ei, Cel care a biruit moartea, l-a ridicat la cer. Sfinții Părinți afirmă că după cum trupul ei a rămas integru, adică feciorelnic, în timpul nașterii lui Hristos din ea, tot așa a rămas trupul ei fără stricăciune întru adormirea și mutarea
ei de la viața pământească la viața cerească.Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În bisericile ortodoxe se țin în aceste zile multe slujbe de slăvire a Fecioarei Maria, culminând cu Sfânta Liturghie de pe 15 august.
Praznicul Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie) ocupă un loc special în calendarul bisericesc, fiind serbat la începutul toamnei, adică în vremea roadelor pământului, în prima lună a anului bisericesc.
Ziua de 1 septembrie marchează în Biserica Ortodoxa începutul noului an bisericesc. Astfel, anul bisericesc se încheie în luna august. Sfârșitul anului bisericesc, ca de altfel și începutul lui, este sub ocrotirea și binecuvântarea Sfintei Fecioare Maria
Maica Domnului a fost rodul rugăciunilor neîncetate ale Sfinților și Drepților Ioachim și Ana din Nazaret. Din cauza lipsei de copii, Ioachim și Ana erau priviți ca fiind blestemați de Dumnezeu. Însă, Dumnezeu a ascultat rugăciunile lor și a trimis pe îngerul Său să le vestească faptul că vor avea un copil care va da trup omenesc lui Dumnezeu Fiul. Din acest motiv, Sfânta Fecioară Maria se bucură în Biserica ortodoxă și în inimile credincioșilor de un cult deosebit, de o supramărire și supravenerare, fiind socotită "mai cinstită decât heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât serafimii", adică decât toti îngerii. Desi se bucură de o astfel de cinstire, toată viața sa a stat sub semnul discreției și al smereniei.(sursa- crestinortodox.ro)