Sfânta Parascheva 2022. Tradiții și obiceiuri pentru data de 14 octombrie. Ce trebuie să facem azi?
Sfânta Parascheva 2022. Iată câteva tradiții și obiceiuri care se respectă pe 14 octombrie, ziua în care este prăznuită Sfânta Parascheva!
Sfânta Parascheva 2022. Anual, la data de 14 octombrie, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Aceasta este cunoscută ca fiind ocrotitoarea Moldovei. În calendarul ortodox, ziua de 14 octombrie este marcată cu cruce roșie, deoarece este una dintre cele mai mari sărbători creștine.
Iată care sunt tradițiile și obiceiurile pe care este bine să le respecți de Sfânta Parascheva!
De sărbătoarea Sfintei Parascheva, la sate, se aprind focuri în gospodării pentru ca spiritele rele să fie alungate.
Mai mult, ciobanii cred că dacă oile dorm îngrămădite în această zi, va fi o iarnă grea, iar dacă rămân răsfirate, va fi o iarnă blândă.
În tradiția populară se mai crede că dacă în ziua de Sfânta Parascheva nu va ploua, iarna va veni mai repede.
În ziua de 14 octombrie, când este prăznuită Sfânta Parascheva se face pomenirea morților și se dă de pomană în numele sfintei.
La sărbătoarea Sfintei Parascheva există obiceiul ca gospodarii să își cumpere cojoace pentru iarnă.
Citeste si: Sf. Parascheva calendar ortodox 2022: Mesaje creștine pentru această sărbătoare
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Se spală de Sf. Parascheva? Obiceiuri pentru 14 octombrie 2022
Tradiția mai spune că femeilor necăsătorite le este interzis cusutul. Se spune că dacă vor pune mâna pe ață și ac, riscă să rămână singure toată viața.
Tot în această zi de sărbătoare, nu ai voie să mănânci nimic până la ora 12:00, atunci când preotul iese din biserică. În caz contrar, vei avea mari probleme cu stomacul.
Se mai spune în popor că așa cum este vremea la sărbătoarea Sf. Parascheva, așa va rămâne până la Sfântul Dumitru.
Pe 14 octombrie nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul.
De Sfânta Parascheva nu este bine să se consume nuci, castraveți sau orice alte fructe care au forma crucii. Se spune că acest lucru aduce pagubă și necazuri.
Pe 14 octombrie, ziua în care se face pomenirea Sfintei Parascheva, se spune că nu e bine ca oamenii să fie zgârciți, ci este o zi în care credincioșii ar trebui să fie mai darnici cu cei din jur.
Citeste si: Sf. Parascheva 2022: Tot ce trebuie să știi despre pelerinajul de la Iași
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Tradiția creștină spune că cei care sunt zgârciți vor avea parte de pagube materiale și sărăcie întregul an.
Tot de Sfânta Parascheva sunt interzise certurile, astfel că cei care spun vorbe urâte în această zi vor atrage energiile negative și toate le vor merge pe dos.
În trecut, oamenii obișnuiau să facă previziuni despre vreme pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva. Tradiția spune că dacă în această zi este soare, atunci așa va fi în toate zilele de sărbătoare de peste an.
Se spune că Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Se crede în popor că este bine să împarți din bucățele tale unor copii sărmani. Și astfel vei avea parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea ta va fi una ușoară, fără dureri.
Citeste si: Mesaje de Sf. Paracheva 2022. Urări și felicitări pentru această zi sfântă