In articol:
- Mesaje de Sfântul Alexandru: Urări şi felicitări cu La mulţi ani Alexandru şi Alexandra!
- Tradiţii şi obiceieuri de Sfântul Alexandru 2020
- Cine a fost Sfântul Alexandru?
Sfantul Alexandru este praznuit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 30 august. Crestinii il cinstesc pe Sfantul Alexandru deoarece acesta este unul dintre marii ierarhi ai Bisericii, un aparator neinfricat al credintei crestine in perioada arianismului.
Mesaje de Sfântul Alexandru: Urări şi felicitări cu La mulţi ani Alexandru şi Alexandra!
Fie ca din aceasta zi sfântă, in drumul lin al vieții tale, sa răsară mereu cate-o raza de soare care sa îți aducă fericire si bucurie! Să ai parte de multa sănătate, sa ai sufletul curat si toate dorințele sa ti se împlinească! La mulți ani!
e ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate si sa ti se îndeplinească toate dorințele! La mulți ani, Alex!
De toţi ai fost tu azi numit, în lăcaş Sfânt chiar pomenit! Mă alipesc gingaş şi eu, dorindu-ţi bine mereu. Numele ce-l porţi de Sfânt, poartă-l cu mândrie multă! Să-ţi dea putere şi tărie, ani sănătoşi şi bucurie! Un înger păzitor.. îţi doresc eu ţie! La mulţi ani, Alexandra!
Citeste si: Mesaje de La mulți ani. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi, într-o zi importantă pentru ei
Cu ocazia sărbătoririi numelui primiți un călduros „La mulți ani”! Sa aveți parte de multa sănătate, multe realizări si tot ce va doriți lângă cei dragi!
Iti doresc ca de ziua numelui tau sa ti se implineasca toate dorintele, sa fii fericit, iubit, sa ai parte numai de raze de soare in viata si iti urez un sincer La Multi Ani!
Citeste si: Mesaje de BUNĂ DIMINEAȚA: Imagini frumoase și haioase cu text pentru prieteni, iubit, familie
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
La Multi Ani! Sper sa se sparga conducta fericirii pe strada vietii tale.
Ne gandim cu totii la tine si pentru ca astazi este o zi speciala iti uram un sincer La multi ani!
Sfantul caruia ii purtati numele sa va ocroteasca in fiecare zi, sa va aduca liniste si pace si sa nu lase ca speranta sa se stinga din sufletul dumneavoastra. La multi ani cu impliniri si momente frumoase in viitor!
Un cer albastru fara nori, In calea ta sa fie, Sa ai in viata numai flori, Noroc si bucurie! La Multi Ani!
La multi ani si Sfantul Alexandru sa te calauzeasca mereu!
Tradiţii şi obiceieuri de Sfântul Alexandru 2020
Pe 30 august are loc una din cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, Sfântul Alexandru. Cei care au acest nume își sărbătoresc onomastica, așadar, în doar trei zile. Legat de această sărbătoare există o serie de tradiții și obiceiuri din răstimpuri pe care românii din anumite regiuni, în special în zonele rurale, le mai respectă.
Citeste si: Sfantul Alexandru. Ce traditii si obiceiuri trebuie sa respecti in aceasta zi
Se spune că în această zi nu e bine să te cerți cu nimeni pentru că o vei ține într-o sfadă până la finalul anului. Este o zi perfectă pentru a cădea la pace cu persoanele cu care ai avut ceva de împărțit. În anumite locuri din țară, bătrânii prepară bucate speciale, mai ales dulci. Femeile cu numele Alexandra, Alexia sau Sanda e bine ca în această zi să nu muncească, să nu spele hainele cu mâna sau curățenie prin casă. Este o zi de rugăciune și celebrare.
Biserica îi îndeamnă pe credincioși, cu această ocazie, să fie mai apropiați de cei cu care soarta nu a fost tare darnică. Suntem încurajați să fim mai buni, mai iertători și mai receptivi la problemele celor din jurul nostru. Tot pe 30 august este recomandat să spui rugăciunea către Sfântul Alexandru, despre care se spune că e făcătoare de minuni.
Cine a fost Sfântul Alexandru?
Sfantul Alexandru a trait la inceputurile secolului al IV-lea, pe vremea Sfantului Imparat Constantin cel Mare, fiind ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantului.
Sfantul Ierarh Alexandru a trait la inceputul secolului al IV-lea, in vremea Sfantului Imparat Constantin cel Mare, fiind ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantului. Ierarhul a dus o viata modesta, fara stiinta cartilor insa, datorita virtutilor si harismelor sale apostolice, Alexandru a fost considerat indeajuns de demn incat sa il slujeasca pe Sfantul Mitrofan, ca preot al episcopului, iar, in anul 314 ca episcop ajutator.
Odata cu victoria Sfantului Constantin impotriva lui Licinius, imparatul a organizat o intalnire oratorica intre ritorii pagani din Bizant si Ierarhul Alexandru. Paganii au fost infranti de catre Sfant nu doar prin discursul pe care l-a avut, ci si prin minunea pe care a savarsit-o.
Dat fiind faptul ca Sfantul Arhiepiscop Mitrofan era si bolnav si batran pentru a participa la primul Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325, Alexandru este trimis in locul acestuia. Odata cu inchiderea lucrarilor Sinodului, Constantin cel mare Cere tuturor Purtatorilor de Dumnezeu Parinti sa vina in Constantinopol pentru a-l binecuvanta.
Citeste si: Ce sărbătorim pe 29 mai. Ce spune calendarul ortodox?
Dumnezeu trimite un Inger sa i se arate Sfantului Mitrofan, care ii spuse ca in 10 zile sufletul sau va fi incredintat Domnului. De asemenea, Ingerul ii spuse ca el urmeaza sa il lase pe Alexandru arhiepiscop in locul sau. Episcopii care se aflau la Constantinopol se bucurara de aceasta veste si, odata cu inmormantarea lui Mitrofan, il inscauneaza pe Alexandru ca prim Episcop al noi Capitale a Imperiului.
Odata cu incheierea Sinodului de la Niceea, Alexandru, care pe atunci avea aproape 70 de ani, continua sa fie un aparator darz al credintei crestine in fata intrigilor lui Arie si a acolitilor sai, scrie calendarulortodox.ro
Chemat la Nicomidia de catre Constantin pentru a-si explica credinta, Arie reuseste sa il insele pe imparat, semnand o hartie pe care acesta il recunostea pe pe Fiul lui Dumnezeu ca fiind nascut inainte de toti vecii.
Profitand de aceasta marturisire, Arie cere reintegrarea sa in Biserica, iar la presiunile facute de Eusebiu de Nicomidia, imparatul accepta cererea, spunandu-le episcopilor care s-au reunit la sinodul din Tir (335) sa o examineze.
Sinodul, compus in mare parte din partizani ai lui Arie, se intorc impotriva Sfantului Atanasie cel Mare, tratandu-l drept vrajitor, bruta, dar si semanator de discordie. La auzul acestora, Atanasie se imbarca in secret oe o corabie pentru a ajunge la Constantinopol in incercarea de a vorbi cu imparatul. Toate acestea se petreceau in timp ce sinodul de la Tir il trimiteau in exil la Treves (orasul nemtesc Trier de astazi).
Arie incerca sa sa revina in Alexandria, insa la auzul vestii, porni o razmerita contra lui, fapt care l-a determinat pe Constantin sa il cheme la Constantinopoul undeva va avea sa se impartaseasca cu Sfantul Alexandru.
Eusebiu, impreuna cu acolitii sai au incercat prin nenumarate moduri sa faca presiuni asupra Sfantului Arhiepiscop sa slujeasca Sfanta Liturghie, in decursul careia sa se impartaseasca cu ereticul de Arie.
Sfantul Alexandru se retrase in Biserica Sfanta Irina si, ingenunchiind, se ruga neincetat lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: “Doamne, daca Arie trebuie sa fie impacat cu Biserica, atunci slobozeste pe robul tau cu pace. Dar daca ai mila de Biserica Ta si nu vrei ca mostenirea Ta sa se faca de rusine, atunci ia-l pe Arie, pentru ca oamenii sa nu ia erezia drept Adevarata Credinta.”
Sambata, cu o zi inainte de slujba care trebuia sa aiba loc, Alexandru se gasea in piata, aproape de coloana de porfira ridicata de Constantin cel Mare. Arie, chemat de nevoile firesti, merse la closet, moment in care matele au crapat in el, loc unde a si murit de altfel.
La auzul vestii, Alexandru ii multumi bunului Dumnezeu nu pentru moartea lui Arie, ci pentru ca Domnul si-a aratat inca o data puterea sa, care a depasit dorintele mai-marilor lumii. Totusi, aceste tulburari au continuat vreme indelungata, timp in care Sfantul Ierarh Alexandru a continuat sa lupte pentru Ortodoxie.
Trece la Domnul la varsta de 98 de ani, la doar cateva luni dupa moartea Sfantului Imparat Constantin cel Mare (337).