Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan: Ce nu este bine să faci pe 8 mai 2022? Este mare păcat
Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan. Iată ce nu este deloc bine să faci în ziua sfântă de 8 mai!
Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește în fiecare an pe 8 mai, pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus, fiind unul dintre cei mai importanți, deoarece lui îi aparțin scrierile canonice precum Evanghelia, cele trei Epistole și cartea Apocalipsa. Este cruce roșie în calendarul ortodox!
Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan este cel care a vestit lumii că "Dumnezeu este iubire" și "Dumnezeu este lumină", pentru care a primit și numele de Ioan Apostolul Iubirii. Este serbat în calendarul ortodox de trei ori pe an, pe data de 26 septembrie când este pomenită adormirea sa, pe data de 8 mai se face pomenirea minunii care se petrece în fiecare an la mormântul său. Acest sfânt mai este prăznuit și în ziua de de 30 iunie, odată cu ceilalți sfinți apostoli.
Ziua sfântă de 8 mai amintește de minunea care s-a petrecut la mormântul Sfântului Apostol Ioan, despre care se spune că a trecut la cele veșnice la o vârstă destul de înaintată: o sută de ani.
Citeste si: Înălţarea Domnului 2022: Pe ce dată pică în calendarul ortodox şi ce tradiţii se respectă în această zi?
Sfântul Apostol Ioan a fost fiul pescarului Zevedeu și al Salomeei, și s-a născut în localitatea Betsaida, din Galileea.
Ioan, alături de fratele sau, Iacov, a fost chemat de Iisus să-i devină ucenic. Scrierile biblice fac referire la Ioan, alături de fratele său, numindu-i ”fiii lui Zevedeu” sau ”fiii tunetului”, datorită credinței lor puternice. De altfel, nici apostolul Ioan, în scrierile sale, nu-și spune pe nume, ci folosește sintagma ”ucenicul prea iubit al lui Iisus" , caracterizare reieșită din cuvintele celorlalți apostoli, când fac referire la el.Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Apostolul Ioan a fost printre cei mai importanți discipoli ai lui Iisus, motiv pentru care el stă aproape de Mântuitor la Cina cea de Taină. Mai mult, lui Ioan i-a încredințat-o Iisus pe Maica Domnului ca să-i poarte de grijă, când era răstignit pe cruce. Și tot Sfântul Apostol Ioan a fost cel care a cercetat primul mormântul gol al Iisus.
Astfel, ca în fiecare sărbătoare cu cruce roșie, creștinii nu trebuie să spele rufe, să coasă, să facă treburi gospodărești sau să se implice în certuri cu aproapele său.
Citeste si: Când pică Paştele în 2023?
Minunea de la mormântul Apostolului Ioan a rămas în memoria posterității. Se crede că, la vârsta de 100 de ani, după ce a scris și Evanghelia, cele trei Epistole și cartea Apocalipsei, Sfântul Ioan a luat cu el șapte ucenici cărora le-a poruncit să sape o groapă, în formă de cruce, la ieșire din orașul Efes. Apostolul Ioan s-a așezat în ea și le-a poruncit ucenicilor să pună pământ peste el. După o vreme, când credincioșii au deschis mormântul Sfântului loan, ei nu au mai găsit acolo trupul lui.
Citeste si: Pe ce dată se sărbătoresc Sf. Constantin şi Elena 2022? Tradiţii şi obiceiuri
Citeste si: O nouă taxă din ianuarie 2025 pentru șoferi! Ce este "rovinieta de munte" și cum se achită- radioimpuls.ro
Astfel că, în ziua de 8 mai a fiecărui an, din acest mormânt se ridica o pulbere pe care locuitorii de acolo o numesc mană, ce îi vindecă pe cei bolnavi. În calendarul ortodox, Sfântul Apostol Ioan mai este prăznuit în datele de 30 iunie și pe 26 septembrie. Din cele trei date de sărbătorire din an, Sfântul Apostol Ioan este prăznuit de Biserică prima oară pe 8 mai, fiind notat în calendarul creștin ortodox cu simbol de cruce roșie.
În fiecare ani, pe data de 8 mai, se spune că din acest mormânt se ridică o pulbere pe care locuitorii de acolo o numesc mână, care îi vindecă pe cei bolnavi.