Sfântul Proroc Daniel este cinstit încă din vechime pentru credința sa puternică și pentru minunile prin care Dumnezeu și-a arătat puterea prin el. Anual, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe 17 decembrie, oferindu-le credincioșilor prilejul de a reflecta asupra vieții acestui mare sfânt proroc.

Cine a fost Sfântul Proroc Daniel?

Sfântul Proroc Daniel s-a născut din seminția lui Iuda, o seminție împărătească. El a trăit cu aproximativ 460 de ani îngrijirea de Hristos, perioadă în care Ierusalimul a fost cucerit de împăratul babilonean Nabucodonosor.

Daniel, împreună cu trei tineri evrei- Anania, Azaria și Misail- au fost luați robi și duși la curtea imperială din Babilon. Chiar și într-o astfel de situație, Daniel a rămas ferm în credința sa și a refuzat să se abata de la legile lui Dumnezeu.

La palatul împăratului, Daniel și cei trei tineri au refuzat să se hrănească din mâncărurile oferite de Nabucodonosor, preferând doar semințe și apă. Prin această decizie, ei au demonstrat că, având credință în Dumnezeu, se pot menține mai sănătoși și mai frumoși decât ceilalți tineri care se hrăneau cu bunătățile împăratului. De asemenea, Daniel a primit darul de a tâlcui visele împăratului Nabucodonosor, lucru imposibil pentru vrăjitorii și încărcătorii de la curte.

Când cei trei tineri au refuzat să se închine unei statui a împăratului, aceștia au fost aruncați într-un cuptor incins.

Credința lor a fost răsplătită: focul a fost prefăcut în rouă de către Dumnezeu, iar tinerii au rămas neatinși. Daniel nu a fost supus aceleiași pedepse deoarece primise numele Baltazar, un nume de mare cinste între babilonieni, fiind considerat nume de dumnezeu.

Sfântul Daniel 2024

Sfântul Daniel 2024

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Când se taie porcul pentru Crăciun 2024? Cele mai frumoase tradiții românești de Ignat

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cele mai frumos decorate clădiri de Crăciun din București în 2024. Unde sunt și cum arată în fotografii noaptea și pe timpul zilei- antena3.ro

Citeste si: Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie- stirileprotv.ro

Daniel a refuzat de mai multe ori să se închine idolilor, fapt care l-a adus într-o groapă cu lei în vremea împăratului Darie. Dumnezeu l-a protejat și de această dată, iar Daniel a ieșit nevătămat. Impresionat de această minune, împăratul Darie a emis un decret prin care a proclamat credința în Dumnezeul cel viu al lui Daniel:

"Pacea voastră să se înmultească. De mine s-a dat această poruncă în tot pământul împărăției mele, ca fiecare să se cutremure și să se teamă de Dumnezeul lui Daniil, pentru că Acela este Dumnezeul cel viu, Care este în veci și împărăția Lui nu se va strica."

Mai târziu, Daniel a fost aruncat din nou într-o groapă cu lei, dar și de această dată Dumnezeu l-a salvat, dovedindu-se a fi ocrotitorul său.

Sf. Daniel, ocrotitorul celor exilați

Când împăratul Cirus a permis evreilor să se întoarcă în patria lor, Daniel a ales să rămână cu cei care nu au mai revenit. Astfel, Sfântul Proroc Daniel a devenit simbolul celor care trăiesc departe de casă, fiind un ocrotitor al celor aflați în exil sau emigranți.

Sfântul Proroc Daniel și cei trei tineri au murit în vremea împăratului Atic.

Potrivit Sinaxarului, la învierea lui Hristos, Daniel și ceilalți trei tineri s-au arătat vii multor oameni, fiind o mărturie a puterii și a împărăției lui Dumnezeu.

Sfântul Daniel 2024

Sfântul Daniel 2024

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu, mesaj direct către Silviu Prigoană! Ce a avut să îi spună, dar și cum a ales să îi mulțumească omului de afaceri? "Am și eu responsabilitatea mea, cum și tu ai avut responsabilitatea ta!"- kfetele.ro

Citeste si: Sandra N. a ajuns la spital după un grav accident: ”Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt în viață”- radioimpuls.ro

Citeste si: Transformarea unui oraș ucrainean. Cum arată acum Irpin, care a fost complet distrus de ruși în urmă cu doi ani- antena3.ro

Citește și: Când se împodobește bradul pentru Crăciun 2024?

Semnificația zilei de 17 decembrie 2024

Sărbătoarea Sfântului Proroc Daniel este o chemare la credință statornică, curaj și nădejde în Dumnezeu, indiferent de împotriviri sau greutăți. Prin viața sa exemplară, Sfântul Daniel ne arată că Dumnezeu este alături de cei ce cred cu tărie în El și nu se îndepărtează de calea Sa.

Credincioșii care poartă numele Daniel sau Daniela sunt sărbătoriți în această zi, fiind un prilej de bucurie și de rugăciune pentru toți cei care caută ocrotirea acestui mare proroc.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si