In articol:
Sfântul Dimitrie Basarabov . Iată ce trebuie să cunoască ortodocșii despre această sărbătoare cu cruce roșie!
Cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov?
Pe data de 27 octombrie, creșinii îl prăznuiesc pe Sf.
Acesta a trăit în secolul XIII, în timpul "imperiului" de la Târnovo întemeiat de fraţii Petru şi Asan, Aparent, viaţa sa a fost aparent simplă şi fără fapte măreţe, dar Dimitrie Basarabov ascunde o mare desăvîrşire interioară.
Acesta s-a născut în satul Basarabov. El a avut părinţi săraci, care nu l-au putut da la școală. Mulți ani a păscut vitele şi oile ţăranilor.
Milostenia a rămas în sufletul lui şi a intrat monah la un schit, unde a petrecut ani în şir în post aspru şi rugăciune, izolat cu totul de lume şi de ceilalţi monahi.
A făcut foarte multe rugăciuni și a fost foarte smerit. Peştera în care se află trupul său a fost inundată de apele Lomului, iar rămăşiţele lui luate de torenţi au fost descoperite mai târziu. Potrivit tradiției, moaştele Sfântului Dimitrie au fost puse într-o biserică nou ridicată de un domn al Ţării Româneşti în Basarabov, pentru a fi cinstite de credincioşii care se îndreptau mereu spre satul în care văzuse lumina zilei.
Citeste si: Urări de Sf. Dumitru 2022: Mesaje și felicitări pentru sărbătoriții zilei
În timpul Războiului ruso-turc, dintre 1769 şi 1774, generalul rus Petru Saltacov a poruncit că ele să fie duse în Rusia. Odată ce cortegiul cu racla a ajuns în Bucureşti, negustorul Hagi Dimitrie şi mitropolitul Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti l-au rugat pe generalul rus să lase poporului român şi Mitropoliei ţării moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ca o mângâiere pentru pagubele şi suferinţele îndurate de români în timpul acelui război.
În iulie 1774, moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost aşezate cu mare cinste în Biserica Patriarhală a Mitropoliei din Bucureşti. Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştiului şi al întregii Ţări Româneşti.
Tradiții și obiceiuri de Sf. Dimitrie Basarabov
Un obicei cunoscut în Muntenia este acela în care fetele tinere de măritat își pot afla numărul pețitorilor. Busuiocul capătă proprietăți miraculoase în această zi și este bine să fie sfințit la biserică. Busuiocul sfintțt se duce acasă și se leagă la oglindă și câte persoane vor observa busuiocul atâția pretendenți vor fi.
În zona Dobrogei, mai mulți tineri se întâlnesc la o casă, de unde pornesc apoi prin sat, cântând și fluierând. Un tânăr este îmbrăcat ca o cadână și pornesc din casă în casă. Acest obicei se mai numește și datina Saiegiilor.
Citeste si: Pelerinaj de Sf. Dumitru 2022: Ce trebuie să știi despre această sărbătoare