Close sidebar
Close sidebar

Sf. Dumitru 2021, calendar ortodox: Tradiţii şi obiceiuri româneşti pentru această sărbătoare

Sfântul Dumitru 2021, calendar ortodox. Iată când este sărbătorit Sf. Dumitru și ce tradiții şi obiceiuri sunt respectate de creștini în această zi!

Alina Raducu,

Sfântul Dumitru 2021, calendar ortodox: Tradiţii şi obiceiuri româneşti


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sfântul Dumitru 2021, calendar ortodox . Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Dumitru în fiecare an, în data de 26 octombrie. Este o sărbătoare foarte importantă a toamnei din calendarul creștin ortodox.

Totodată, în fiecare an, în București, de Sfântul Dumitru are loc un pelerinaj care durează mai multe zile.

Cine a fost Sf. Dumitru?

Sfântul Dimitru a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu și era fiul voievodului cetății Tesalonicului. Acesta a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.

Astfel că, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinților lui și a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu. Sf. Dumitru a crescut cu înțelepciune și, după ce a ajuns la vârsta cea mai desăvârșită, părinții s-au stins din viață și l-au lăsat pe Sf. Dimitrie moștenitor al averii, dar și al bunului lor nume. Când Maximian împăratul a auzit de moartea voievodului Tesalonicului, l-a chemat pe Sf.

Dimitrie și l-a făcut voievod în locul tatălui său. A fost primit cu mare cinste de cetățeni și conducea cu multă vrednicie poporului, propăvăduind pe fața dreaptă credința și aducându-i pe mulți la Hristos.

Când, Maximian împăratul a aflat că Dimitrie este creștin s-a înfuriat foarte tare și a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate în cinstea zeilor. Imediat cum Dimitrie a mărturisit că este creștin, împăratul a poruncit să fie închis în temniță, până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale.

Sfântul Dumitru 2021, calendar ortodox: Tradiţii şi obiceiuri româneşti

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Pelerinaj Sf Parascheva 2021. Reguli de acces în contextul pandemiei de COVID-19

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Sfântul Dimitrie ajunge în temniță pentru acest lucru, unde îl binecuvântează pe Nestor să lupte împotriva lui Lie. Tânărul Nestor, după ce este însemnat cu semnul sfintei cruci de Dimitrie, iese învingător din luptă cu Lie. Când Maximian află de binecuvântarea lui Dimitrie, poruncește ca acesta să fie ucis cu sulițe, iar lui Nestor să i se taie capul. De ce i se spune Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir Moaștele Sfântului Dimitrie se află în Tesalonic, în biserica de pe locul martiriului său. Pentru că din moaștele sale a curs și curge mir, Sfantul Dimitrie a primit și numele de Izvoratorul de Mir. Mirul este dăruit creștinilor pentru diverse boli spre vindecare.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2021

Tradiția spune că, în ziua de Sf Dumitru, caldura intra in pamant si gerul incepe a-si arata coltii.

Conform unei alte tradiții, în Ajunul sarbatorii Sfantului Dimitrie, se aprind focuri, peste care sar copii pentru a fi sanatosi tot anul. Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.

Totodată, Sfantul Dumitru mai este considerat si patronul pastorilor. În aceasta zi, ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra. Un alt mod de a afla cum va fi iarna, este sa urmaresti mersul oilor in dimineata sarbatorii Sfantului Dumitru. Daca dimineata se va trezi intai o oaie alba si va pleca inspre sud, iarna va fi grea; daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara, conform creștinortodox.

Sfântul Dumitru 2021, calendar ortodox: Tradiţii şi obiceiuri româneşti

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Citeste-l pentru a te vindeca de suferinta

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

De asemenea, ziua Sfantului Dumitru era si o zi a soroacelor, se terminau invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicerea ca "la San-George se incaiera cainii iar la Samedru se sfadesc stapanii".

Tot în această zi sfântă, se tocmesc servitorii pentru diverse treburi si se strica stanele. Taranii tund coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos.

In unele regiuni, taranii il cinstesc pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfanta Impartasanie.

Citeste si: Sf. Mihail si Gavril 2021: pe ce data are loc sărbătoarea?

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI