Sfântul Dumitru, cunoscut și ca Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este una dintre cele mai importante sărbători creștine din toamna calendaristică. Această sărbătoare are o semnificație deosebită pentru credincioși, fiind legată de numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții. În 2024, Sfântul Dumitru va fi sărbătorit pe 26 octombrie, data la care este comemorat în fiecare an.

Cine a fost Sfântul Dumitru?

Sfântul Dumitru a trăit în secolul al III-lea în Tesalonic, Grecia, și este cunoscut pentru faptele sale de credință și pentru martiriul său.

A fost un apărător fervent al creștinismului într-o perioadă în care credința creștină era persecutată de Imperiul Roman. Legenda spune că Sfântul Dumitru a fost arestat și condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința sa, iar după moartea sa, locul unde a fost îngropat a început să izvorască mir tămăduitor, motiv pentru care este cunoscut ca „Izvorâtorul de Mir”.

Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Dumitru în 2024?

Sfântul Dumitru se sărbătorește în fiecare an pe 26 octombrie, iar în 2024, această zi cade într-o sâmbătă. În unele regiuni ale țării, este cunoscută ca o sărbătoare care marchează sfârșitul toamnei și pregătirile pentru sezonul de iarnă, fiind considerată și o zi de hotar între anotimpuri.

Citește și: Zile libere 2025. Calendarul sărbătorilor legale pentru anul viitor

Ce este bine să faci de Sfântul Dumitru?

Pe lângă participarea la slujbele organizate în biserici, ziua de Sfântul Dumitru este asociată cu numeroase obiceiuri și tradiții populare, menite să aducă noroc, sănătate și protecție.

Astfel, credincioșii sunt încurajați să participe la Sfânta Liturghie, să aprindă lumânări și să se roage pentru sănătate și protecție. Este un moment potrivit pentru a mulțumi pentru binecuvântările primite și pentru a cere ajutor divin pentru viitor.

De Sfântul Dumitru, este o tradiție să oferi pomană celor nevoiași, fie sub forma de mâncare, fie de haine. Se crede că astfel îți vei asigura protecția sfântului și vei atrage prosperitate în familie.

Tradiția populară spune că de Sfântul Dumitru, pentru a avea o iarnă blândă și o casă protejată, este bine să aprinzi focul în sobă sau în curte, simbolizând purificarea și alungarea spiritelor rele. În unele zone, se aprind focuri ritualice în curți sau la marginea satului, iar tinerii sar peste ele pentru a-și asigura sănătatea și energia în noul an agricol.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: 9 mașini pe care un mecanic auto spune că nu le-ar cumpăra niciodată: ”Costul reparațiilor este mult mai mare”- wowbiz.ro

Sfântul Dumitru marchează sfârșitul sezonului pastoral și, în unele regiuni, se desfășoară obiceiul numit răvășitul oilor. Este momentul când ciobanii își coboară turmele de la munte și oile sunt împărțite către stăpânii lor. Acest eveniment simbolizează încheierea anului agricol și este însoțit de festivități și târguri tradiționale.

Calendar ortodox octombrie 2024

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Tradiții și superstiții privind prognoza meteo

Oamenii din mediul rural urmăresc semnele vremii de Sfântul Dumitru pentru a prezice cum va fi iarna. Se spune că dacă în ziua de 26 octombrie este vreme frumoasă, iarna va fi blândă. În schimb, dacă vremea este rece și ploioasă, se așteaptă o iarnă aspră și lungă. În unele locuri, Sfântul Dumitru este văzut ca cel care „dezleagă iarna”, fiind legat de fenomenele naturale și de schimbările de anotimp.

 

269.352 de români îşi sărbătoresc onomastica

Aceasta este o zi specială pentru cei care poartă numele de Dumitru, Dumitrița, Mitică sau derivate ale acestora.

Citeste si: Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la decesul lui. „Era pur și simplu el, după care s-a transformat în abur”- kfetele.ro

Citeste si: Ce avere impresionantă a lăsat în urmă legendarul artist Kris Kristofferson? Cântărețul s-a stins din viață la 88 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne, un număr de 269.352 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 26 octombrie, de ziua Sfântului Dimitrie.

Din totalul celor care își sărbătoresc onomastica pe 26 octombrie, 33.536 sunt persoane de sex feminin, în timp ce 235.816 sunt de sex masculin.

Dintre aceștia, cei mai mulți poartă numele este Dumitru- aproape 219.000 de sărbătoriți.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si