Sfântul Nicolae de Vară 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte şi ce este bine să faci în această zi?
Sfântul Nicolae de Vară 2022. Creştinii ortodocşi pe stil vechi îl sărbătoresc, la 22 mai, pe Sfântul Nicolae. Sărbătoarea Sfântului Nicolae este cinstită de către Biserica Ortodoxă de două ori pe an.
Sfântul Nicolae de Vară 2022. Sărbătoarea Sfântul Nicolae „de iarnă”, cum i se mai spune în popor, se sărbătoreşte la 19 decembrie, iar la 22 mai se sărbătoreşte Sfântul Nicolae „de vară”.
Cine a fost Sfântul Nicolae?
Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai mari sfinţi ai Bisericii lui Hristos. Făcător de minuni şi ierarh sfânt, prunc postitor de la sânul maicii sale şi bătrân înţelept, cuvios şi lucrător al iubirii, smerit şi tenace în misiunea bucuriei sale, iubitor de Liturghie şi păstor de suflete înţelept, ocrotitor al
copiilor şi apărător al credinţei ortodoxe la Sinodul I Ecumenic.
Tradiţia spune că Dumnezeu S-a arătat în vis unui episcop bătrân, pe care l-a îndemnat să pună arhiepiscop de Miria pe primul bărbat care va intra a doua zi în biserică. Primul bărbat care a intrat în Biserica arhiepiscopală a fost Sf.
Nicolae. El a refuzat la început această funcţie, însă Mântuitorul i S-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia şi îndemnându-l să primească noua demnitate. Ca arhiepiscop, Sfântul Nicolae a avut o activitate deosebită.
A ajutat pe săraci, i-a primit pe cei păcătoşi, a apărat credinţa de erezii şi de persecutorii păgâni, el însuşi fiind chinuit de soldaţii împăraţilor Diocleţian şi Maximian, care au încercat să distrugă creştinismul. El a continuat să apere legea lui Hristos, mergând prin oraşul Mira şi distrugând toate statuile zeilor la care se închinau păgânii.
În jurul anului 305 a fost întemniţat, dar atunci când pe tronul Imperiului Bizantin a urcat Sf. Constantin cel Mare (305-335), creştinii putând să-şi manifeste liber credinţa, Sfântul Nicole a fost eliberat.
Nu se ştie cu exactitate anul în care Sfântul Nicolae a plecat la Hristos, unele surse indicând anul 340, altele 350.
Datorită minunilor pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate, al celor acuzaţi pe nedrept. În anul 1087, de frica expansiunii musulmane, moaştele sale, care rămăseseră în Mira Lichiei, au fost transferate la Bari, în Italia, unde sunt păstrate într-o criptă sub Biserica care îi este dedicată în acest oraş italian.
Ce trebuie să faci de sărbătoarea Sf. Nicolae
La sărbătoarea Sfântului Nicolae, creştinii trebuie să meargă la biserică şi să se roage pentru sănătatea duşmanilor, a celor dragi, iar în ultimul rând pentru bunăstarea lor.
Se dau pachețele de pomană spre pomenirea celor plecaţi dintre noi. Se face milostenie cu cei săraci şi se îngrijesc cei bolnavi.
La sărbătoarea Sfântului Nicolae se aprind lumânări pentru cei morţi şi pentru copiii nebotezaţi.
De Sfântul Nicolae se pregătesc pachețele cu pomană pentru sufletul copilaşilor morţi. De asemenea, se pot împart portocale și dulciuri, în numele Sf. Nicolae.
La sărbătoarea Sfântului Nicolae spune o rugăciune de mulțumire către sfânt, dar și către puterile cerești.