Close sidebar
Close sidebar

Sfantul Pantelimon, calendar ortodox 27 iulie 2021: De ce este bine să mănânci azi porumb fiert şi dovlecei?

În data de 27 iulie 2021 va fi mare sărbătoare. Credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Pantelimon, numit în cultura populară și „doctorul fără de arginți”.

Catalina Popa,

Sfantul Pantelimon, 27 iulie 2021: Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare?

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ce nu ai voie să faci pe 27 iulie 2021, de Sfântul Pantelimon?

Conform obiceiurilor străvechi, în ziua în care este prăznuit Sfântul Pantelimon se mănâncă preparate din porumb şi dovlecei, pentru a avea energie în timpul iernii. De asemenea, credincioşii împart săracilor multe fructe.

De Sfântul Pantelimon nu se lucrează

Tradițiile populare spun că oamenii nu trebuie să lucreze în această zi. Cei care nu respectă tradiţia se pot îmbolnăvi de afecţiuni grave sau pot avea parte de necazuri şi de pagube în viaţa de familie.

În cazul în care o gospodină va toarce în acestă zi, Sfântul o pedepseşte şi-i moare vaca.

Citeste si: Ziua Sfântului Ilie

Sfantul Pantelimon, 27 iulie 2021: Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare?

Puterea Sfântului Pantelimon

Credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Pantelimon pentru a le fi păzite gospodăriile de grindină şi pentru a le purta noroc celor care călătoresc.

De asemenea, se spune că Sfântul Mucenic Pantelimon alungă paguba, teama şi neliniştea din casele celor care îl cinstesc prin rugăciune, dăruind săracilor poame, pepeni, dovlecei şi porumb.

Cine a fost Sfântul Pantelimon

Potrivit martirologiilor, Pantoleon (nume ce înseamna „cel puternic ca un leu”) era fiul unui păgân bogat, Eustorgius din Nicomidia, și al unei mame creștine, Sf. Eubula. A primit o educație creștină aleasă de la mama sa, dar după moartea ei a uitat învățăturile creștine și a ajuns, ca și tatăl său, să se închine la idoli.

Tatăl său l-a trimis la școlile vremii, unde a studiat filozofia și a ajuns ucenicul unui medic renumit pe nume Eufrosinos, de la care a deprins secretele medicinei; sub patronajul lui Eufrosinos tânărul Pantoleon a devenit medic al împăratului roman Galerius.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Pantoleon l-a cunoscut pe bătrânul preot Ermolae (prezentat ca episcop al bisericii din Nicomidia în literatura teologică de mai târziu), care i-a reamintit învățăturile de credință ale creștinismului și l-a convins că Hristos era cel mai bun medic, spunându-i că omul trebuie să aibă o mai mare încredere în credință decât în sfatul medical.

Sfântul Alfons Maria de Liguori a descris această întâlnire cu următoarele cuvinte:

„A studiat medicina cu atât succes, că împăratul Maximian l-a numit medicul său. Într-o zi, când sfântul nostru conversa cu un preot sfânt pe nume Ermolae, acesta din urmă, după ce a lăudat studiul medicinei, a încheiat astfel: „Dar, prietene, la ce-ți folosesc toate cunoștințele pe care le-ai dobândit în această artă, din moment ce nu cunoști știința mântuirii?”

Citeste si: Sfântul Ilie 2021: Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare? Calendar creștin-ortodox

Tânărul medic i-a vindecat cu generozitate pe cei în suferință, tămăduindu-le deopotrivă trupul și sufletul. Prin vindecarea în mod miraculos a unui om orb prin invocarea numelui lui Isus, Pantoleon l-a convertit la creștinism pe tatăl său, la moartea căruia a intrat în posesia unei mari averi. El și-a eliberat sclavii și, împărțindu-și bogățiile celor săraci, a dobândit o mare reputație în Nicomidia. Medicii păgâni din cetate, invidioși, l-au denunțat că era creștin și Pantoleon a fost adus la judecată în timpul persecuției anticreștine declanșate în anul 303 de împăratul Dioclețian. Împăratul dorea să-l salveze și a încercat să-l convingă să accepte apostazia. Pantoleon și-a mărturisit deschis credința, iar ca dovadă că Hristos era adevăratul Dumnezeu a vindecat un paralitic. În ciuda acestui fapt, el a fost condamnat la moarte de împărat, care a considerat acel miracol ca un act de vrăjitorie.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

A fost supus la chinuri grele înainte de a suferi martiriul. Potrivit legendei, carnea lui Pantoleon a fost mai întâi arsă cu făclii, iar în timpul acestei cazne Hristos i s-a arătat sub chipul bătrânului preot Ermolae care l-a îmbărbătat și i-a vindecat rănile. Făcliile au fost stinse. I s-a pregătit o baie de plumb topit, dar, când a coborât în cazan, lichidul s-a răcit brusc. Pantoleon a fost aruncat apoi în mare, cu o piatră grea legată de el, dar nu s-a înecat deoarece piatra a plutit la suprafața apei. A fost împins în mijlocul fiarelor sălbatice, care s-au aruncat să-l sfâșie, dar s-au retras atunci când el le-a binecuvântat. A fost legat apoi pe o roată cu cuie de fier și aruncat de pe un deal la vale, dar frânghiile s-au desfăcut și roata s-a sfărâmat în bucăți. S-a încercat decapitarea lui, dar sabia s-a încovoiat și călăii s-au convertit la creștinism.

În ciuda caznelor, Pantoleon i-a cerut lui Dumnezeu să-i ierte pe prigonitorii lui, motiv pentru care a primit numele de Panteleimon („cel preamilostiv”). Abia după ce el însuși și-a plecat grumazul, a putut fi decapitat, iar din rană a început să-i curgă un amestec de sânge și un lichid alb ca laptele.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI