Profesoara de matematică, Marcelina Popa de la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea, care predă de 37 de ani și a asistat la admiterea computerizată a zeci de generații, a vorbit pentru Libertatea despre cele mai importante lucruri de care trebuie să țină cont elevii atunci când se înscriu la liceu.

O profesoară de matematică de la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea a dat câteva sfaturi elevilor care urmează să se înscrie la liceu.

O profesoară de matematică de la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea a dat câteva sfaturi elevilor care urmează să se înscrie la liceu.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Până când se pot înscrie elevii la liceu?

Admiterea computerizată la liceu a început pe 6 iulie și durează până pe data de 17 iulie. Opțiunile pentru liceu se completează la școala la care a învățat elevul, acesta trebuind să meargă alături de un părinte. Fiecare specializare de la fiecare liceu are un cod unic, regăsit în broșurile din județul în care elevul dorește să se înscrie la liceu. Elevii trebuie să completeze opțiunile în ordinea preferințelor, după specializare și liceu.  „Calculatorul parcurge lista cu elevii ordonați de la cea mai mare la cea mai mică medie și îi repartizează în funcție de preferințe. Prioritate are un elev de 10. El va fi repartizat primul la prima opțiune aleasă de el, apoi următorul și tot așa”, a explicat profesoara Marcelina Popa pentru sursa citată.

Citește și: Repartizare licee 2023. Când se afișează listele? Află online, pe Admitere.Edu.ro, la ce liceu ai intrat!

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Admiterea computerizată la liceu a început pe 6 iulie și durează până pe data de 17 iulie.

Admiterea computerizată la liceu a început pe 6 iulie și durează până pe data de 17 iulie.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

„Calculatorul parcurge lista cu elevii ordonați de la cea mai mare la cea mai mică medie și îi repartizează în funcție de preferințe. Prioritate are un elev de 10. El va fi repartizat primul la prima opțiune aleasă de el, apoi următorul și tot așa”, a explicat profesoara Marcelina Popa.

Anul trecut, mai mulți candidați decât locuri disponibile în liceele din București

În București, unde sunt cele mai multe note mari, departajarea între candidați este mai dură. Mai ales că aici vin să se înscrie și elevi din alte județe. Anul trecut au fost mai mulți candidați decât locuri disponibile în licee, astfel că autoritățile au fost nevoite să suplimenteze locurile.  Acum sunt 19.798 de locuri la licee în Capitală și peste 16.000 de candidați. Inspectoratul Școlar al Municipiului București estimează că din afara Capitalei se vor mai înscrie încă aproximativ 2.500 de elevi.

Citește și: Cum se completează fișa de înscriere la liceu

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Fiecare specializare de la fiecare liceu are un cod unic, regăsit în broșurile din județul în care elevul dorește să se înscrie la liceu.

Fiecare specializare de la fiecare liceu are un cod unic, regăsit în broșurile din județul în care elevul dorește să se înscrie la liceu.

[Sursa foto: Pexels.com]

De exemplu, un elev care are media de admitere 9,30, în momentul în care sistemul ajunge la el, toți cei care au avut o medie mai mare au fost deja repartizați, în funcție de opțiunile lor. Să presupunem că elevul cu media 9,30 își pune ca primă opțiune Colegiul Național „Sfântul Sava” din București. Calculatorul verifică dacă mai există vreun loc la acest liceu, la specializarea pusă ca primă opțiune.
Dacă nu mai sunt locuri, calculatorul verifică a doua opțiune a elevului. Acesta poate să-și fi pus tot la „Sava”, dar alt profil, sau alt liceu. Și calculatorul îl repartizează acolo dacă mai sunt locuri. În cazul în care și pentru cea de-a doua opțiune sunt ocupate toate locurile, se verifică a treia opțiune, până când elevul este repartizat acolo unde există loc în funcție de media sa. 

„Deja sunt ocupate locurile la multe licee, dar nu e nicio problemă. Elevul de 7 și ceva poate să își pună ca opțiune inclusiv „Sava”, unde se intră cu peste 9,50 de obicei. Nu se întâmplă nimic, doar că nu prea are șanse să intre”, a mai spus profesoara de matematică.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si