Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Sfaturile unei profesoare pentru ca elevii să intre la liceul dorit: „Dacă ai 7, să pui și opțiuni la licee unde ultimele medii au fost de 8,5-9”

O profesoară de matematică de la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea a dat câteva sfaturi elevilor care urmează să se înscrie la liceu.

Stefania Pavel,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Profesoara de matematică, Marcelina Popa de la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea, care predă de 37 de ani și a asistat la admiterea computerizată a zeci de generații, a vorbit pentru Libertatea despre cele mai importante lucruri de care trebuie să țină cont elevii atunci când se înscriu la liceu.

O profesoară de matematică de la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea a dat câteva sfaturi elevilor care urmează să se înscrie la liceu.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Până când se pot înscrie elevii la liceu?

Admiterea computerizată la liceu a început pe 6 iulie și durează până pe data de 17 iulie.

Opțiunile pentru liceu se completează la școala la care a învățat elevul, acesta trebuind să meargă alături de un părinte. Fiecare specializare de la fiecare liceu are un cod unic, regăsit în broșurile din județul în care elevul dorește să se înscrie la liceu. Elevii trebuie să completeze opțiunile în ordinea preferințelor, după specializare și liceu.  „Calculatorul parcurge lista cu elevii ordonați de la cea mai mare la cea mai mică medie și îi repartizează în funcție de preferințe.
Prioritate are un elev de 10. El va fi repartizat primul la prima opțiune aleasă de el, apoi următorul și tot așa”, a explicat profesoara Marcelina Popa pentru sursa citată.

Citește și: Repartizare licee 2023. Când se afișează listele? Află online, pe Admitere.Edu.ro, la ce liceu ai intrat!

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea tragică a contesei della Torre, ucisă în ziua în care își aniversa căsnicia. Vila unde a fost omorâtă e scoasă la vânzare- antena3.ro

Admiterea computerizată la liceu a început pe 6 iulie și durează până pe data de 17 iulie.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

„Calculatorul parcurge lista cu elevii ordonați de la cea mai mare la cea mai mică medie și îi repartizează în funcție de preferințe. Prioritate are un elev de 10. El va fi repartizat primul la prima opțiune aleasă de el, apoi următorul și tot așa”, a explicat profesoara Marcelina Popa.

Anul trecut, mai mulți candidați decât locuri disponibile în liceele din București

În București, unde sunt cele mai multe note mari, departajarea între candidați este mai dură. Mai ales că aici vin să se înscrie și elevi din alte județe. Anul trecut au fost mai mulți candidați decât locuri disponibile în licee, astfel că autoritățile au fost nevoite să suplimenteze locurile.  Acum sunt 19.798 de locuri la licee în Capitală și peste 16.000 de candidați. Inspectoratul Școlar al Municipiului București estimează că din afara Capitalei se vor mai înscrie încă aproximativ 2.500 de elevi.

Citește și: Cum se completează fișa de înscriere la liceu

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea tragică a contesei della Torre, ucisă în ziua în care își aniversa căsnicia. Vila unde a fost omorâtă e scoasă la vânzare- antena3.ro

Fiecare specializare de la fiecare liceu are un cod unic, regăsit în broșurile din județul în care elevul dorește să se înscrie la liceu.

[Sursa foto: Pexels.com]

De exemplu, un elev care are media de admitere 9,30, în momentul în care sistemul ajunge la el, toți cei care au avut o medie mai mare au fost deja repartizați, în funcție de opțiunile lor. Să presupunem că elevul cu media 9,30 își pune ca primă opțiune Colegiul Național „Sfântul Sava” din București. Calculatorul verifică dacă mai există vreun loc la acest liceu, la specializarea pusă ca primă opțiune. Dacă nu mai sunt locuri, calculatorul verifică a doua opțiune a elevului. Acesta poate să-și fi pus tot la „Sava”, dar alt profil, sau alt liceu. Și calculatorul îl repartizează acolo dacă mai sunt locuri. În cazul în care și pentru cea de-a doua opțiune sunt ocupate toate locurile, se verifică a treia opțiune, până când elevul este repartizat acolo unde există loc în funcție de media sa. 

„Deja sunt ocupate locurile la multe licee, dar nu e nicio problemă. Elevul de 7 și ceva poate să își pună ca opțiune inclusiv „Sava”, unde se intră cu peste 9,50 de obicei. Nu se întâmplă nimic, doar că nu prea are șanse să intre”, a mai spus profesoara de matematică.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI