Sfinții 40 de Mucenici: Ce este bine să faci de această sărbătoare?
Sărbătoare 9 martie 2022. Cei 40 de Mucenici 2022. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox! Află ce este bine să faci astăzi pentru a avea noroc!
Sărbătoare 9 martie 2022. Cei 40 de Mucenici 2022. Cei 40 de mucenici de la Sevastia este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox.
Pe data de 9 martie, românii sărbătoresc cei 40 de Sfinţi mucenici din Sevastia. În această zi se respectă superstiţii şi obiceiuri vechi de sute de ani.
Sfinții 40 de mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de ostași romani care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor, în anul 320. Prăznuirea celor 40 de Sfinți Mucenici în Biserica Ortodoxă se face la 9 martie.
Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia se suprapune cu începerea Anului Agricol Tradițional şi astfel s-a formt o sărbătoare tradițională românească: Mucenicii sau Măcinicii.
Citeste si: Mucenici moldovenești, rețeta delicioasă
În această zi, se trece la curățenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă și afară. În credința populară în ziua mucenicilor se încheie „zilele babelor”, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc „zilelor moșilor”, zile calde.
De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, rămase din timpurile păgâne, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să intre
gerul, sau jocul copiilor peste foc.În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți „mucenici” sau „sfințișori”.
În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.
În Muntenia și în Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică a cifrei 8, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Amintirea Sfinților 40 de mucenici a dat loc la anumite obiceiuri populare, constând în pregătirea unor produse alimentare din: făină de grâu- bobul de grâu zdrobit este simbolul morții, dulciuri- ele amintesc bucuria biruinței, și condimente, mai ales scorțișoară- simbol al suferințelor. Pregătite sub formă de opturi, sugerând coroanele oferite martirilor, sau de pâinișoare scufundate într-o compoziție de aspectul apei înghețate, amintind lacul în care au murit ostașii credincioși, ele se consumă în familie și se împart la vecini.
În unele regiuni ale țării există obiceiul conform căruia țăranii scot plugul la arat. Acesta reprezintă, în mod simbolic, începutul anului agricol.
Dacă plouă în ziua Sfinților Mucenici, atunci va ploua și în ziua de Paști. Dacă tună de Mucenici, atunci vara va fi prielnică tuturor culturilor.
Citeste si: De ce se beau 44 de pahare de vin de ziua celor 40 de Mucenici?
Dacă în noaptea dinaintea sărbătorii Sfinților Mucenici va îngheța, atunci toamna va fi lungă.
Din bătrâni se spune că bărbații trebuie să bea pe 9 martie, 44 de pahare cu vin. Acestea ar reprezenta sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot consuma cele 44 de pahare cu vin, e bine ca măcar să guste vin în această zi sau să fie stropiți cu vin, acesta reprezentând puterea de muncă de peste an.
În tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferență, deşi Sfinții Martiri au fost 40? Ei bine, după tradiţia geto-dacică, au fost 44 de mucenici, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care este tot sfânt militar. De aceea, în unele zone, exista până astăzi credință, că acești Sfinti au fost 44.
Citeste si: Calendar ortodox 9 martie 2022: Ce sărbătoare este miercuri?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro