Sfinții 40 de mucenici 2023. Tradiții și obiceiuri românești pentru sărbătoarea de pe 9 martie
Sfinții 40 de mucenici 2023. Pe data de 9 Martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 40 de Mucenici. Aceasta este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.
Sfinții 40 de Mucenici 2023. Conform Calendarului Ortodox, în fiecare an, la data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții 40 de Mucenici. Această este o sărbătoare cu cruce roșie, având o importanță deosebită pentru creștin-ortodocși.
Cine au fost Sfinții 40 de Mucenici?
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de soldați romani.
Aceștia au luptat în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor și au primit martiriul prin zdrobirea oaselor, iar apoi arderea trupurilor, în anul 320. Sfinţii 40 de Mucenici au făcut parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armeni cantonată în Capadocia.
Aceștia au fost întemnițați 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri.
După ce au îndurat aceste chinuri, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.
Tradiții și obiceiuri românești pentru 9 Martie 2023
Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici aduce o serie de tradiții și obiceiuri pentru români. Una dintre cele mai cunoscute este aceea ca bărbații să consume 44 de pahare de vin, în cinstea celor 40 de Mucenici.
De asemenea, în această zi se pregătesc colaci în formă de 8, cu miere și nucă.
În această zi, bărbații trebuie să mănânce câte o lingură de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac, pentru fiecare pahar de vin băut. Obiceiul acesta aduce noroc la bani.
Nu este bine să arunci mucenicii, deoarece vei avea parte de ghinion pe tot parcursul anului.
Rugăciunea care este bine să fie rostită către Sfinții 40 Mucenici din Sevasta
Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase.
O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea. Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre. Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac.
Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.
O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!