Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt sărbătoriți pe 8 noiembrie 2024, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Această zi specială este dedicată îngerilor care veghează asupra lumii și protejează sufletele oamenilor, fiind văzuți ca mesagerii voinței divine.

Pe ce dată se sărbătoresc Sfinții Mihail și Gavril în 2024?

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril are loc în fiecare an pe 8 noiembrie, iar în 2024 aceasta cade într-o vineri.

Această dată rămâne una constantă în calendarul ortodox și este marcată cu o cruce neagră, indicând o zi importantă de pomenire și rugăciune. Ziua este considerată un moment în care credincioșii se apropie de Dumnezeu prin rugăciuni și fapte bune.

Citește și: Mesaje de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil: Urări cu ”La mulți ani”, Mihai, Mihaela, Gabriel și Gabriela

Cine au fost Sfinții Mihail și Gavril?

Arhanghelul Mihail este considerat conducătorul oștilor cerești și apărătorul credincioșilor, simbolizând lupta împotriva răului și protecția împotriva ispitelor. El este cel care îi însoțește pe cei drepți în fața lui Dumnezeu, având un rol crucial în momentul Judecății de Apoi. De asemenea, Mihail este asociat cu curajul și dreptatea, fiind invocat în momentele de încercare și pericol.

Arhanghelul Gavril este vestitorul unor vești importante și simbolul speranței și al harului divin.

Gavril este cel care a anunțat Fecioarei Maria nașterea lui Iisus Hristos, precum și alte evenimente importante din istoria biblică. El este cunoscut pentru rolul său de intermediar între Dumnezeu și oameni, oferind mesaje divine și ghidare spirituală.

Sfinții Mihail si Gavril 2024

Sfinții Mihail si Gavril 2024

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Alertă națională după ce bona din Hunedoara i-a pierdut pe cei trei copii ai unui milionar. Cine este Adrian Marţian, tatăl copiilor- antena3.ro

Citeste si: Câți bani a reușit să facă o femeie care a reciclat sute de PET-uri de la Pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași- wowbiz.ro

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Ce este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavril?

În această zi de mare sărbătoare, creștinii ortodocși sunt îndemnați să își îndrepte gândurile și rugăciunile către Arhanghelii Mihail și Gavril, cerându-le protecție și ajutor. Iată câteva dintre obiceiurile și tradițiile pe care le poți urma de 8 noiembrie:

Aprinderea de lumânări pentru cei plecați din această lume este o tradiție veche. Arhanghelul Mihail este văzut ca protectorul sufletelor celor decedați, iar lumânările aprinse simbolizează călăuzirea lor spre lumină.

Tradiția spune că în această zi nu este bine să rămâi certat cu cineva. Este momentul potrivit să te împaci cu cei apropiați, să lași deoparte conflictele și să aduci pace în viața ta.

Citeste si: Ce categorie de femei va beneficia de un al 13-lea venit? Unele vor beneficia și de prime de Crăciun!- kfetele.ro

Citeste si: Viteza amețitoare cu care a condus Ion Țiriac pe străzile din Viena: "Am fost judecat, dar am avut un avocat deştept, care a spus «Despre ce vorbim aici?»"- radioimpuls.ro

Citeste si: Detalii îngrozitoare în cazul fetei din Călărași care a fost găsită moartă în casă. Fata ar fi dat curs unei provocări pe TikTok- antena3.ro

În unele regiuni ale țării, se obișnuiește să se împartă mâncare celor săraci sau să se pregătească bucate speciale în cinstea Sfinților Arhangheli. Deși nu este o zi de post, credincioșii pot alege să se abțină de la carne sau alte alimente de origine animală.

Superstiții și obiceiuri populare de Sfinții Mihail și Gavril

Există mai multe superstiții și obiceiuri asociate cu ziua de 8 noiembrie. În tradiția populară, Arhanghelul Mihail este considerat cel care ia sufletele celor plecați dintre cei vii, fiind numit și "psihopomp", adică însoțitorul sufletelor spre lumea de dincolo. De aceea, mulți oameni își amintesc de cei adormiți și fac pomeni pentru sufletele lor.

În unele zone rurale, există obiceiul ca în ziua de Sfinții Mihail și Gavril să se facă rugăciuni speciale pentru protecția gospodăriei și a animalelor, deoarece Arhanghelul Mihail este văzut și ca apărător al caselor și al familiilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si