Sfinții Mihail și Gavril. În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica cinsteşte Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavril şi al tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu sunt prăznuiţi doar Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ci toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu.

Puterile cerești netrupești, potrivit Sfintei Scripturi și Sfintei Tradiții, se împart în nouă cete: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Domniile, Puterile, Stăpâniile, Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii.

Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei, şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. Arhanghelul Mihail este conducătorul oştilor cereşti-îngereşti, iar Arhanghelul Gavril a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i dea vestea că îl va naşte pe Mântuitorul Iisus şi tot el a dus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

Citeste si: Mesaje de Sf. Mihail şi Gavril 2020: Felicitări şi urări cu La mulţi ani Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela!

Sfinții Mihail și Gavril- ce reprezintă numele celor doi arhangheli

În Acatistul dedicat Sfinților Arhangheli, Biserica îl numește pe Sfântul Arhanghel Mihail înger (slujitor) al Legii, adică al dreptății și al adevărului, iar pe Sfântul Arhanghel Gavriil îl numește înger al harului, cel care reflectă în firea și în lucrarea sa bucuria și blândețea lui Dumnezeu.

Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în icoane ca un tânăr militar cu sabie (uneori, de foc), iar numele lui înseamnă „Cine este ca Dumnezeu”? În Vechiul Testament, el ne este prezentat ca îngerul

protector al evreilor, iar, în Noul Testament, această idee este întărită de faptul că el s-a certat cu diavolul pentru trupul lui Moise.

Și în cazul arhanghelului Gavriil, numele este unul foarte semnificativ: „Dumnezeu este puterea mea”. Este reprezentat în iconografie ca un tânăr frumos, îmbrăcat în veșminte albe cu un crin în mână. Dacă, în cazul arhanghelului Mihail, vorbim despre o misiune de luptă, în cazul arhanghelului Gavriil, însărcinările pe care le-a primit de la Dumnezeu îl prezintă ca pe un înger al revelaţiei şi veştilor bune.

Citeste si: Pe ce dată pică Paştele în 2021: Calendar ortodox şi catolic

Tradiții și obiceiuri de Sf. Mihai și Gavriil

În folclorul românesc, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei sunt asistenți la Judecată de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor. Arhanghelul Mihail păzește la căpătâiul omului muribund și-i apăra sufletul să nu i-l fure Satana. Sărbătoarea lor este cu o săptămână înainte de începerea postului Nașterii Domnului. Cifra 8 reprezintă simbolul vieții veșnice, infinitul.

Se face pomenirea tuturor morților

În ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril- despre care se crede că iau sufletele oamenilor când mor- se făcea marea pomenire pentru toţi morţii din familie. Conform tradiţiei, Arhanghelul Mihail poartă cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului. Arhanghelul Mihail veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este dat să mai trăiască.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: 33 proverbe românești care nu vor dispărea niciodată

Trei zile de sărbătoare. Dezlegare de boli sufletești

În calendarul popular, Sfinţii Mihail şi Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie. Prima zi se numeşte capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului. Obiceiul este ca, de Sfinţii Mihail şi Gavril, să se aprind lumânări atât pentru cei în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări năprasnice.

Conform tradiţiei, în ajunul sărbătorii se oficiază slujba de priveghere, seara, la care sunt prezenţi ierarhul locului şi alţi invitaţi, precum şi o mulţime de credincioşi. În unele locuri, privegherea durează toată noaptea, fiind însoţită de litie, acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, citirea moliftelor, miezonoptica, psaltirea şi alte citiri şi cântări. În această zi, după slujba religioasă, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi, după care preotul se dezbracă de veşmintele preoţeşti şi le pune peste credincioşi, gestul având leac pentru multe boli, în special cele mintale.

În timpul Sfintei Liturghii, la ieşirea preotului cu sfintele daruri, mulţi credincioşi pun în calea preotului haine pentru a trece peste ele şi a obţine vindecare şi sfinţenie pentru cel care le va purta. Bisericile care au hramul Arhanghelilor dăruiesc credincioşilor cozonac şi un pahar cu vin sau organizează o agapă frăţească în curtea bisericii sau în interiorul acesteia.  

Arhanghelii, în viziunea populară, asistă si la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, mințile oamenilor.

Să ne rugăm pentru Îngerul nostru păzitor

Potrivit tradiției ortodoxe, Sfinții Îngeri îi păzesc și călăuzesc pe oameni pe calea mântuirii. Fiecare om primește la Botez un înger păzitor, care îl îndeamnă tainic în conștiință să săvârșească binele, să facă voia lui Dumnezeu. 

Îngerul păzitor. Înger de pace, credincios îndreptator, pazitor sufletelor şi trupurilor noastre, la Domnul să cerem.  Sfântul Ioan Gură de Aur arată în omiliile sale ca acest înger de pace pe care îl cerem este chiar îngerul pazitor care ne însoţeşte pretutindeni. Mântuitorul însuşi ne încredinţeaza de existenţa îngerului pazitor: Vedeti să nu dispreţuiti pe vreunul din aceştia mici, ca zic voua: Ca îngerii lor, în ceruri, pururea vad faţa Tatăl ui Meu, Care este în ceruri. (Matei 18, 10).

Îngerul pazitor este un ajutor de nădejde pe care Domnul ni-l da în straduinta noastră de a nu păcatui. Ne rugăm ca îngerul pazitor să ne fie credincios îndreptator adică să fie întotdeauna cu noi îndreptându-ne pe calea cea strâmta care duce în Împărăţia lui Dumnezeu. Ne rugăm să ne fie pazitor atât sufletului cât şi trupului, pazindu-ne de păcatele care ne duc la pierzare dar şi de tot raul care se poate abate asupra noastră. Şi ne rugăm ca îngerul nostru pazitor să fie un înger al păcii, un înger care să aduca pacea în sufletul şi în jurul nostru eliberându-ne de razboiul şi tulburarea pe care o aduce diavolul.  

Ziua în care este bine să mănânci pește

În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele, pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă. În bisericile care poartă hramul sfinților arhangheli, există obiceiul ca fiecare credincios să primească un pahar cu vin și o felie de cozonac. 

Nu se muncește sub nicio formă

Find marcată cu cruce roşie această sărbătoare în calendarul creștin ortodox, românii nu au voie să coasă, să spele haine sau să muncească pământul, pentru că, potrivit tradiției, vor atrage tot necazul asupra lor. În cărțile vechi se regăsește faptul că de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, în satele de odinioară nu se lucra deloc. Oamenii trebuie să meargă în această zi la biserică, să aprindă lumânări, să se roage pentru belşug şi sănătate. Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril cine nesocoteşte această regulă se va chinui înainte de moarte.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

sfintii mihail si gavriil
Sfinții Mihail și Gavriil, ziua în care preoții pot vindeca bolile sufletești și mintale

Lumânările aprinse acum duc lumină în lumea cealaltă

În ziua Sfinților Arhangheli și a tuturor îngerilor, în bisericile din toată țara ortodocșii aprind câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă. Lumânările care se aprind la biserică în ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevărate talismane pentru cei care au trecut în lumea umbrelor şi a tăcerii. Aceste lumânări “ţin de lumină” în lumea de dincolo. Se aprind însă lumânări şi pentru cei vii, pentru sănătate, pentru a fi feriţi de rele şi năpaste.

Se fac vizite la nașii de botez

Tot în această zi, finii aduc daruri de colăcei naşilor, un obicei nu chiar întâmplător, pentru că, la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail şi Gavriil.

Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos.

O zi în care trebuie "să luăm aminte"

Arhanghelul Mihail va suna din trâmbiță la ceasul hotărât de Dumnezeu și va chema popoarele, lumea întreagă, la judecată în ziua de apoi. El, ca înger al dreptății, al adevărului și al judecății, reprezintă lucrarea lui Dumnezeu de corectare a oamenilor când greșesc, este cel ce ține treaz pe omul drept și nu-l lasă să confunde răul cu binele, minciuna cu adevărul.

Sfântul Arhanghel Mihail este cel care a întărit pe toți îngerii din ceruri în momentul în care o parte din îngeri, conduși de Lucifer, din mândrie și iubire egoistă de sine, au căzut răzvrătindu-se împotriva lui Dumnezeu. Atunci, Arhanghelul Mihail a strigat cu glas mare: Să luăm aminte! atenționând puterile îngerești să nu se asocieze cu starea căzută a lui Lucifer, și astfel căderea îngerilor s-a oprit.

Aceste cuvinte: "să luăm aminte" au intrat în cultul ortodox și prin ele noi suntem chemați la trezvie sufletească, la atenție duhovnicească. Formula liturgică „să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte"  se aude adeseori în timpul slujbelor ortodoxe și ne ajută fim atenți la cuvintele Domnului, să nu cădem în indiferență, în uitare, în nepăsare.

Semnificația zilei de pomenire a Sfinților Îngeri în calendarul religios

Pomenirea Sfinților Îngeri se face în ziua a opta din luna Noiembrie, pentru că cifra 8 este simbolul vieții veșnice. Biserica a fixat ca zi de pomenire a Sfinților Îngeri data de 8 noiembrie, pentru că aceasta are o legătură deosebită cu data de 8 septembrie, când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului.

Din data de 8 septembrie, până în data de 8 noiembrie sunt exact nouă săptămâni, după numărul celor nouă cete îngerești. Sfinții Părinți, care au întocmit calendarul Bisericii noastre, ne arată că există o legătură tainică între Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului și Sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor puterilor cerești. Maica Domnului este mai presus de îngeri, fiind numită "mai cinstită decât heruvimii și mai mărită decât serafimii".

Sfinții îngeri sunt pomeniți săptămânal, în fiecare zi de luni, dar și la fiecare Sfântă Liturghie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si