Pe langa margarina, alte alimente nesanatoase sunt sucurile de fructe imbuteliate, iaurtul ”fara grasime” sau cu fructe, batoanele care confera energie sau cerealele pentru micul dejun pline de zahar, potrivit authoritynutrition.com.
Dintre acizii omega-6, un acid gras polinesaturat foarte comun in alimentatia de tip occidental este numit acid linoleic. Se gaseste in cantitati mari in uleiuri vegetale precum cel de porumb, de floarea soarelui, sofranel si soia si in margarinele obtinute din aceste uleiuri.
In organism, acest compus este transformat intr-o alta substanta, numita acid arahidonic, care poate favoriza eliberarea unor substante ce duc la aparitia inflamatiilor, o cauza majora a aparitiei multor boli, inclusiv cele de inima.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Margarina a fost preparata sau inventata pentru prima oara de chimistul francez Hipppolyte Mège Mouriès, in anul 1860 si era o sursa importanta de grasimi ce inlocuia untul, mult mai scump. Ce-i drept, margarina era considerata “untul saracilor”, deoarece era consumata, in special, de cei care nu isi permiteau sa ia unt. Desi s-a vehiculat mult timp informatia conform careia margarina ar avea aceeasi compozitia ca a plasticului, aceasta se obtine astazi prin amestecul uleiurilor vegetale (de rapita, in, floarea-soarelui) cu o cantitate mica de grasime vegetala de cocos sau palmier si apa.
Se pare ca procesul de hidrogenare, folosit pentru prepararea margarinei in trecut se facea responsabil de efectele daunatoare asupra sistemului cardiovascular.
Sursa: BZI