Cele doua spotive au oferit un "thriller", o adevarata finala in turul I al US Open, o infruntare intre forta si tenacitate, poate cea mai frumoasa partida din acest an din circutul feminin, in fata unui public care a ocupat aproape in totalitate cele 23.000 de locuri ale Arthur Ashe Stadium.
Desi s-a inclinat in cele din urma, Halep are meritul de a nu fi abandonat in momentele cand partida se indrepta intr-o singura directie, cea dictata de Maria Sarapova.
Ea a intors setul secund, care parea pierdut, fiind condusa cu 4-6, 1-4. Halep a salvat la acest scor o minge de 1-5, alte doua de 3-5 si a anulat cinci mingi de break la 5-4, toate pe propriul serviciu.
Necrutatoare si generoasa in acelasi timp, prin risipa de puncte, Sarapova a fost jucatoarea mai buna, iar victoria ei este pe deplin meritata: 60 de lovituri castigatoare si 64 de erori nefortate a inregistrat ea, fata de 15-14, Halep. Pe langa bagajul tehnic, bogat si stapanit la perfectiune, Maria Sarapova a aratat o forma fizica buna, intr-un meci de doua ore si 42 de minute, in ciuda putinelor ei aparitii la revenirea dupa suspendare, din cauza accidentarilor.
"Cuvintele, meciurile sau actiunile nu ma vor opri niciodata sa-mi ating visurile mele. Si am multe", spunea cu manie Maria Sarapova in mai, ca raspuns la valul de critici cu care se confrunta dupa revenirea in urma expirarii suspendarii pentru dopaj. Si "Masa" a intrat pe cel mai mare stadion de tenis din lume la meciul cu Smona Halep cu aceasta furie acumulata, pe care a transpus-o jocului ei, de la prima minge.
Rusoaica a apasat pe lovituri parca mai tare decat inainte de suspendare, a fost mai ofensiva, mai agresiva ca in trecut. A rupt ritmul cu scurte, a tintit numai catre mariginile terenului si si-a tinut adversara sub presiune. Halep nu a putut face altceva decat sa alerge mereu si mereu, dupa fiecare minge, sa lupte impotriva fortei cu care venea mingea de dincolo de fileu, sa fie acel zid mobil atat de invocat de adversarele ei, cautand lovituri miraculoase din miscare.
Uneori a reusit, alteori a privit cum mingea ii atinge rama rachetei sau trece pe langa ea. Din pacate, serviciul jucatoarei romane a fost din nou o arma boanta, ca mai tot timpul in acest sezon, o invitatie la atac pentru rivala, mai ales cel de-al doilea.
Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams si expert Eurosport, a prefatat acest meci, avertizand-o pe Simona Halep de vulnerabilitatea serviciului ei.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
"Cheia meciului va fi serviciul.
Maia Sarapova are 20 de centimetri in plus fata de adversara ei si asta se regaseste in viteza mingii la primulserviciu, unul cu 20 de kilometri pe ora mai rapid decat al rivalei. De asemenea, primul ei serviciu este mai precis, trimitand in proportie de 60 la suta mingea la 50 de centimetri de linii in careul de egalitate si 70 la suta in aceeasi zona, in careul de avantaj, ceea ce ii aduce multe puncte usoare.
La randul ei, Simona Halep nu serveste decat 47 la suta in aceeasi zona, la egalitate, si 38 la suta, la avantaj, ceea ce e insuficient, fiindca serveste prea scurt. De aceea, ea poate fi in mare dificultate in acest meci. Halep va fi sub presiune la serviciu in fata adversarei, care va risca la retur", a afirmat francezul, intr-o analiza pentru Eurosport.
Nesustinuta de serviciu, Halep s-a sufocat de multe ori sub apasarea ofensivei totale, cu orice risc, a Mariei Sarapova.
Sarapova a obtinut prima break-ul, la scorul de 2-1 pentru ea, insa nu s-a desprins, pentru ca Halep a castigat la randul ei pe serviciul rusoaicei. Seria aceasta s-a repetat imediat, apoi Halep a egalat la 4, dar tot fosta ocupanta a locului 1 mondial a mai facut un break si a pus capat setului, cu 6-4, dupa o ora de joc.
Setul secund a avut o desfasurare similara pana la un punct. Sarapova a obtinut break-ul tot la 2-1, dar a reusit sa se distanteze la 4-1. Mai mult, a avut o minge de break la acest scor, o posibilitate de 5-1 ratata. Halep s-a apropiat la 2-4, apoi la 3-4, dupa un break la 0. Sarapova a avut doua sanse de 5-3 pe serviciul romancei, dar le-a ratat. Halep a egalat la 4, a facut inca un break, preluand in premiera conducerea in acest meci, cu 5-4. Sarapova a ratat la acest scor cinci ocazii de a face 5-5, inainte ca Halep sa fructifice prima minge set avuta, egaland la seturi, cu 6-4, dupa alte 56 de minute de joc.
La 1-1 la seturi, Sarapova a mers, ca de obicei, la vestiare, dar a zabovit acolo mai putin ca in alte ocazii, aproximativ 7 minute. Decisivul a inceput si el cu jucatoarea rusa in ofensiva si avantaj. Ea a condus cu 3-0, dupa un break in ghemul secund. Gestionat cu ajutorul serviciului, break-ul rusoaicei s-a dovedit a fi decisiv in stabilirea castigatoarei. Ea a salvat o minge de 5-4, inainte de a pune capat meciului, cu 6-3, dupa doua ore si 42 de minute.
Anterior, Halep nu o invinsese niciodata pe Sarapova, in sase partide jucate. Ultima oara, ele s-au intalnit la Turneul Campioanelor din 2015, cand rusoaica a castigat cu 6-4, 6-4. Halep a pierdut si doua finale in fata Mariei Sarapova, la Roland Garros si la Madrid, ambele in 2014.
In urma acestui succes, "portile" US Open se deschid pentru Maria Sarapova, care a obtinut prima victorie in fata unei jucatoare din Top 10 WTA dupa suspendare si care va prelua traseul de favorita numarul 2. Ea va evolua in mansa secunda cu Timea Babos din Ungaria, locul 59 WTA, care a trecut cu scorul de 7-5, 5-7, 7-5, de Viktorija Golubic din Elvetia, locul 104 WTA.
Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro
Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro
Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro
Prezenta in prmul tur la US Open este recompensata cu 50.000 de dolari si cu zece puncte WTA.
La editia trecuta a US Open, Simona Halep a ajuns pana in sferturi, cand a fost eliminata de Serena Williams, cu 6-2, 4-6, 6-3. Cea mai buna performanta a jucatoarei romane la US Open este calificarea in semfiale, in 2015.