Rezultatele noului studiu, care sunt prezentate în ediția din această săptămână a revistei PLOS ONE, a fost realizat de profesorul Milo Puhan și colegii săi de la Universitatea din Zurich, Elveția. Potrivit site-lui Science Daily, consecințele pe termen lung, denumite în prezent „sindromul post-COVID-19” sau „Long Covid”, sunt o preocupare tot mai mare pentru sistemele de sănătate din toată lumea.

Citeste si: Ce simptome are Lambda, noua mutație a COVID-19. A fost descoperită în cel puțin 27 de țări

Cât timp durează boala COVID-19

În timp ce răspunsurile inițiale de sănătate publică la virusul SARS-CoV-2 s-au concentrat pe reducerea problemelor acute generate de COVID-19, un număr tot mai mare de dovezi arată faptul că infecția poate duce și la consecințe pe termen mai lung asupra sănătății fizice și mentale.

În noul studiu, cercetătorii au recrutat 431 de participanți din sistemul de urmărire a contactelor din Zurich, Elveția. Toți participanții au avut un test pozitiv pentru SARS-CoV-2 între februarie și august 2020 și au completat un chestionar online despre sănătatea lor, la minim 6-7 luni după diagnostic.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Simptomele erau prezente la momentul stabilirii diagnosticului la 89% dintre participanți și 19% au fost inițial spitalizați. Vârsta medie a celor care au participat la studiu a fost de 47 de ani.

Care sunt simptomele prezente la 6-8 luni 

În general, 26% dintre participanți au raportat că nu și-au revenit complet la șase până la opt luni după diagnosticul inițial de COVID-19.

Nu mai puțin de 55% dintre pacienți au raportat simptome de oboseală, 25% au avut un anumit grad de respirație dificilă, scurtă, iar 26% au avut simptome de depresie.

Un procent mai mare dintre femei au raportat că nu și-au revenit complet, în comparație cu bărbații. Același lucru este valabil pentru pacienții care au necesitat spitalizare, comparativ cu cei care nu au fost internați.

Citeste si: Cum poate fi stopată tulpina Delta de coronavirus. Agenția Europeană a Medicamentelor, mesaj de ultim moment

Sindromul post-COVID, o realitate 

„Acest studiu, bazat pe un eșantion reprezentativ din populația trecută prin boală, a constatat că 26% dintre paienți nu și-au revenit complet în decurs de 6-8 luni după diagnostic și 40% au avut cel puțin un contact medical suplimentar legat de COVID-19. Aceste constatări subliniază necesitatea planificării în timp util a resurselor și serviciilor medicale adaptate nevoilor persoanelor care suferă de sindromul post-COVID-19", arată realizatorii studiului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si