In articol:
- Cât timp durează boala COVID-19
- Care sunt simptomele prezente la 6-8 luni
- Sindromul post-COVID, o realitate
Rezultatele noului studiu, care sunt prezentate în ediția din această săptămână a revistei PLOS ONE, a fost realizat de profesorul Milo Puhan și colegii săi de la Universitatea din Zurich, Elveția.
Citeste si: Ce simptome are Lambda, noua mutație a COVID-19. A fost descoperită în cel puțin 27 de țări
Cât timp durează boala COVID-19
În timp ce răspunsurile inițiale de sănătate publică la virusul SARS-CoV-2 s-au concentrat pe reducerea problemelor acute generate de COVID-19, un număr tot mai mare de dovezi arată faptul
În noul studiu, cercetătorii au recrutat 431 de participanți din sistemul de urmărire a contactelor din Zurich, Elveția. Toți participanții au avut un test pozitiv pentru SARS-CoV-2 între februarie și august 2020 și au completat un chestionar online despre sănătatea lor, la minim 6-7 luni după diagnostic.
Simptomele erau prezente la momentul stabilirii diagnosticului la 89% dintre participanți și 19% au fost inițial spitalizați. Vârsta medie a celor care au participat la studiu a fost de 47 de ani.
Care sunt simptomele prezente la 6-8 luni
În general, 26% dintre participanți au raportat că nu și-au revenit complet la șase până la opt luni după diagnosticul inițial de COVID-19.
Nu mai puțin de 55% dintre pacienți au raportat simptome de oboseală, 25% au avut un anumit grad de respirație dificilă, scurtă, iar 26% au avut simptome de depresie.
Un procent mai mare dintre femei au raportat că nu și-au revenit complet, în comparație cu bărbații.
Citeste si: Cum poate fi stopată tulpina Delta de coronavirus. Agenția Europeană a Medicamentelor, mesaj de ultim moment
Sindromul post-COVID, o realitate
„Acest studiu, bazat pe un eșantion reprezentativ din populația trecută prin boală, a constatat că 26% dintre paienți nu și-au revenit complet în decurs de 6-8 luni după diagnostic și 40% au avut cel puțin un contact medical suplimentar legat de COVID-19. Aceste constatări subliniază necesitatea planificării în timp util a resurselor și serviciilor medicale adaptate nevoilor persoanelor care suferă de sindromul post-COVID-19", arată realizatorii studiului.