Simulare Evaluare Națională 2023. Modele de subiecte pentru Matematică
Simulare Evaluare Națională 2023. Ministerul Educației a stabilit data la care vor fi susținute simulările pentru elevii claselor a VIII-a. Iată cum arată posibilele subiecte la Matematică!
UPDATE 15:00: A fost publicat baremul de corectare și notare pentru simularea la Matematică! Iată răspunsurile corecte de la proba pentru simularea Evaluării Naționale 2023!
Ce subiecte au avut elevii de rezolvat?
Iată subiectele care au picat la simularea de la Matematică pentru Evaluarea Națională 2023!
– 30 de puncte, câte 5 puncte pentru fiecare item de mai jos
1. Numărul natural scris în baza zece, de forma 17x, divizibil cu 10, este egal cu:
a) 17
b) 70
c) 100
d) 170
2. Numărul care reprezintă 20% din 50 este egal cu:
a) 10
b) 20
c) 25
d) 100
3. Suma numerelor întregi din intervalul [−2,3], este egală cu:
a) −9
b) −3
c) 3
d) 6
4. Inversul numărului 2/3 este numărul:
a) -3/2
b) −2/3
c) 2/3
d) 3/2
5. Patru elevi, Elena, Maria, George și Mihai, au calculat media geometrică a numerelor y= 3 -2√2 și y= 3+2√2 și au obținut următoarele rezultate:
Subiectul al II-lea – 30 de puncte, câte 5 puncte pentru fiecare item
1. În figura alăturată este reprezentat segmentul AB cu lungimea de 5 cm. Punctul C este simetricul punctului B față de punctul A, iar punctul D este simetricul punctului C față de punctul B.
Proba la Matematică va avea loc pe 21 martie 2023. Iată cum arată posibilele subiecte!
Simulare Evaluare Națională 2023: modele pentru matematică
Pentru simularea probelor Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022 – 2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul nr. 4730/2022.
La Matematică sunt exceptate următoarele conținuturi:
Domeniul de conținut: Algebră
Subdomeniul: Ecuații. Inecuații. Sisteme de ecuații
Ecuații de forma
Subdomeniul: Funcții
Reprezentarea şi interpretarea unor dependenţe funcţionale prin tabele, diagrame şi grafice;
Funcții definite pe mulțimi finite, exprimate cu ajutorul unor diagrame, tabele, formule; graficul unei funcții, reprezentarea geometrică a graficului unor funcții numerice;
Funcţii de forma unde a şi b sunt numere reale și D este o mulțime finită de numere reale sau un interval nedegenerat; interpretare geometrică; lecturi grafice.
Perpendicularitate: plane perpendiculare; unghi diedru, unghi plan corespunzător diedrului; unghiul a două plane; teorema celor trei perpendiculare;
Arii şi volume ale unor corpuri geometrice: piramidă regulată (cu baza triunghi echilateral, pătrat sau hexagon regulat), prismă dreaptă (cu baza triunghi echilateral, pătrat sau hexagon regulat), paralelipiped dreptunghic, cub, cilindru circular drept, con circular drept, trunchi de piramidă regulată, trunchi de con circular drept;
Sfera: arie, volum;
Modele de subiecte pentru simularea examenului de Evaluare Națională pot fi găsite pe subiecte.edu.ro.
Calendarul simulării Evaluării Naționale 2023
„Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog”, precizează Ministerul Educației.
„Rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”, se arată în informare.
20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă