Potrivit acestora, salariile debutanților ar fi mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie.

Sindicaliștii din sănătate cer salarii mai mari pentru asistenții medicali

Sindicaliştii din „Solidaritatea Sanitară” au publicat un comunicat în care au pus accent pe discrepanțele salariale dintre asistenții medicali din unitățile publice sanitare și media salarială la nivel național.

Citește și: Răspunsul lui Ciucă cu privire la examenele naționale. ,,Orice revendicare nu poate şi nu trebuie să aibă ca efect blocarea parcursului şcolar al elevilor''

”Salariul mediu net al asistentelor medicale din sectorul public  este de 4285 lei/lună. El este în acest moment cu 269 lei mai mic decât salariul mediu de la nivel naţional, aflat în luna aprilie la valoarea de 4554 lei/lună.” , au argumentat aceștia.

Sindicaliștii susțin că asistenții medicali sunt nedreptățiți, în condițiile în care activitatea lor se desfășoară în condiții de muncă periculoase.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Consiliul Elevilor, scrisoare deschisă către premierul Nicolae Ciucă: „Un capitol trist al educației din România”

”Cu alte cuvinte, deşi majoritatea asistentelor medicale asumă afectarea profundă a vieţii de familie pentru asigurarea continuităţii actului medical, prin desfăşurarea activităţii în cadrul unor programe atipice, la care se adaugă riscurile specifice locurilor de muncă, cu toate acestea nivelul veniturilor obţinute nu reflectă acest tip de sacrificiu personal făcut în interes public, fiind sub nivelul salariului mediu la nivel naţional”, se

arată într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă de către sindicaliştii din „Solidaritatea Sanitară”.

Salariul „real ” al asistenţilor medicali este mai mic decât era înainte de majorările din anul 2018

„Conform datelor INS, în perioada ianuarie 2018- martie 2023 inflaţia a fost de 41,24%. În acelaşi interval creşterea netă a salariilor de bază a fost de: 37% pentru asistentele medicale principale  cu studii postliceale (PL) şi 26% pentru asistentele medicale principale cu studii superioare (S). Consecinţa poate fi dedusă cu uşurinţă: la acest moment asistentele medicale principale cu PL au salariul real mai mic cu 4% faţă de cel avut înaintea creşterilor salariale introduse prin Legea nr. 153/2017 (faţă de 1 ianuarie 2018), iar asistentele medicale principale cu studii S au salariul real mai mic cu 15%”, potrivit sursei citate.

Citește și: Greva cadrelor didactice continuă

Sindicaliștii susțin că salariul unui debutant este mai mic decât cel al unui cadru didactic debutant.

Asistentele medicalear reprezenta 40,55% din angajaţii sistemului public de sănătate, iar aproximativ 90% dintre ele lucrează în ture, în trei schimburi sau varianta 12/24.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si