Vestea morții lui Sinéad O'Connor la vârsta de 56 de ani și încurcătura disperată a vieții ei a reamintit imediat de profunzimea emoțională și imagistică a compozițiilor sale, de abilitățile sale interpretative tactile și de vocea sa deosebit de pătrunzătoare. Cu toată durerea autentică pe care a simțit-o de-a lungul vieții sale, O'Connor a dat dovadă de putere, spiritualitate și liniște, așa cum nicio altă solistă nu a putut.

10 momente magice ale lui Sinéad O'Connor

1. "Heroine" cu The Edge (1986) 

Când lui Edge i s-a oferit ocazia de a crea un peisaj sonor ambiental pentru drama anglo-franceză "Captive" din 1986, a apelat la Larry Mullen Jr., colegul său de la U2, și la O'Connor, semnatară a casei de discuri Ensign, pentru această poveste mohorâtă despre îndoială de sine și emancipare fermă, feminină. Era Sinéad începe cu o șoaptă și un țipăt.

Citește și: „A fost un șoc pentru mine. Nu era ceea ce îmi doream. Voiam doar sa strig, să țip!” Ultimul interviu al lui Sinéad O'Connor. Povestea tulburătoare a vedetei

Sinéad O’Conno - artistă

Sinéad O’Conno - artistă

[Sursa foto: The Guardian]

2. "Mandinka" (1987) 

Gândiți-vă la debutul ei picant și plin de rumoare "The Lion and the Cobra"- atmosferele amenințătoare, chitarele punk, vocea ei, strigătele sacre și senzualitatea.

Lucruri îndrăznețe. Dintr-o dată, apare "Mandinka", inspirată de Alex Haley's "Roots", cu cele șase corzi, ritmuri cu două tobe, vocea ei și o melodie irezistibiă pop, care schimbă atmosfera (sau cel puțin soarta comercială) a primului album al lui O'Connor.

3. "I Want Your (Hands on Me)" (1987)
Cu o sexualitate impunătoare și cu o respirație aparte a Donnei Summer, O'Connor (și unul dintre co-scriitorii piesei, producătorul și soțul ei de atunci, John Reynolds) și-a fixat vocea și versurile senzuale pe un puls programat greoi.

Mai târziu, O'Connor a remixat această piesă împreună cu colega ei, eroina-rapper MC Lyte, pentru un "Street Mix" adecvat epocii.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citește și: Cântăreaţa Sinead O'Connor şi-a schimbat numele şi a trecut la islam


4. “Nothing Compares 2 U” (1990) 

Simplitatea decorului, reflexul vocii ei pe fundalul  lent și elegant, chiar și videoclipul sumbru- dacă nu l-ați mai urmărit de un minut, lăsați-vă fermecați din nou. Ea și Prince au avut disputele lor în legătură cu acest lucru, dar "Nothing Compares 2 U" rămâne un succes discret.

Sinéad O’Conno - artistă

Sinéad O’Conno - artistă

[Sursa foto: The Guardian]

5. “Success Has Made a Failure of Our Home” (1992) 

Două albume consecutive aclamate de critici și marea popularitate a piesei "Nothing Compares 2 U" au împins-o pe O'Connor să se retragă din lumina reflectoarelor și să producă un album de coveruri nu atât de popular, "Am I Not Your Girl?", cu piese precum "Success Has Made a Failure of Our Home".

Scrisă de compozitorul de muzică country, Johnny Mullins și susținută de un ansamblu asemănător cu cel al lui Gil Evans, videoclipul- O'Connor făcând inteligent semne în limbajul semnelor- este cel mai puternic.

Citește și: Sinead O’Connor, agresata sexual de mama: „Ma obliga sa spun ca nu sunt buna de nimic”

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Alte piese remarcante ale artistei au fost: “I Am Stretched on Your Grave” (1990), “War” (1993), “Thank You for Hearing Me” (1994), “Emma’s Song” (2000) și “Lay Your Head Down” (2011).

De ce a murit cântăreaţa Sinéad O’Connor?

Cauza morții   sale nu a fost încă dezvăluită, dar poliția britanică a declarat pentru Variety că nu tratează moartea ei ca fiind suspectă. Cântăreața a fost găsită "fără reacție" în locuința sa din Londra, miercuri, 26 iulie imediat după ora 11.00, și a fost declarată moartă la fața locului. Poliția a declarat că se pregătește un dosar pentru medicul legist.

O'Connor își îmbrățișează fiica Roisin în timpul unei demonstrații antirasiste în centrul orașului Dublin.

O'Connor își îmbrățișează fiica Roisin în timpul unei demonstrații antirasiste în centrul orașului Dublin.

[Sursa foto: The Guardian]


Familia ei a spus într-o declarație: "Cu mare tristețe anunțăm trecerea în neființă a iubitei noastre Sinéad. Familia și prietenii ei sunt devastați și au cerut intimitate în aceste momente foarte dificile".

O'Connor, care a vorbit deschis despre lupta sa de zeci de ani cu boala mintală, a scris pe pagina sa de Facebook la începutul acestei luni că s-a mutat înapoi la Londra după 23 de ani și că termină un album care va fi lansat anul viitor. Ea a împărtășit, de asemenea, planurile de a pleca în turneu în Australia și Noua Zeelandă în 2024 și în Europa, Statele Unite și alte teritorii în 2025.

Copilăria tristă pe care a avut-o Sinéad O’Connor 

O'Connor a avut o copilărie dificilă după ce părinții ei s-au despărțit când avea opt ani. Cântăreața a susținut de la o vârstă fragedă că mama ei, cu care a locuit după separare, a abuzat-o fizic, ceea ce a dus la susținerea vocală a lui O'Connor pentru copiii abuzați. La 15 ani, O'Connor a petrecut optsprezece luni într-un azil, Magdalene din cauza absenteismului și a furtului din magazine. Cu toate acestea, încă de la o vârstă fragedă, O'Connor a dat dovadă de talent muzical și, după ce s-a mutat de la o școală la alta, a înregistrat un demo de patru piese. În cele din urmă a format trupa Ton Ton Macoute, a renunțat la școală și s-a mutat la Dublin, potrivit Variety.

Citește și: Campioana mondială, Tori Bowie, a murit la 32 de ani

O'Connor a avut o copilărie dificilă după ce părinții ei s-au despărțit când avea opt ani.

O'Connor a avut o copilărie dificilă după ce părinții ei s-au despărțit când avea opt ani.

[Sursa foto: The Guardian]

Cariera lui O'Connor a progresat după ce a început să lucreze cu Fachtna O'Ceallaigh, fostul director de înregistrări al trupei U2, și a cunoscut un succes timpuriu odată cu lansarea în 1987 a albumului său de debut "The Lion and the Cobra", care a obținut statutul de album de aur și i-a adus o nominalizare la premiile Grammy pentru cea mai bună interpretare vocală rock feminină.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si