Jurnaliştii locali au numit-o „Îngerul de la Fundeni” şi nu au fost departe de adevăr. Pentru că, dacă o vezi, fără să o cunoşti, nu prea înţelegi cum în spatele unei siluete minione si al unei figuri angelice se ascunde atât de mult talent si putere de a dărui viaţă. Pentru că dr. Doina Hrehoreţ are la activ mii de intervenţii chirurgicale la finalul cărora pacienţii au renăscut.
Din păcate, atacurile nefondante din ultima perioadă asupra programului national de transplant şi lipsa susţinerii reale din partea statului au condus la declinul unuia dintre cele mai revoluţionare proiecte pe care l-a avut vreodată medicina românească.
Revenind la ceremonia de azi, dr. Doina Hrehoreţ şi-a făcut apariţia, timid, în sala mare de consiliu a Primăriei Botoşani, alături de părinţii ei.
„Botosaniul este un ţinut de legendă în care s-au născut atâtea genii ale poporului român. Mă bucur că astăzi un chirurg din acest oraş primeşte titlul de cetăţean de onoare. Doina Hrehoreţ, cu un efort deosebit şi cu multe sacrificii în plan personal, stând zi şi noapte alături de bolnavi şi în sala de operaţii, a reuşit să ajungă la performanţa, aş spune
Copleşită de emoţie, chirurgul a recunoscut: „M-a emoţionat şeful meu, credeam că nu ştie, eu nu i-am spus. I-am cerut doar o zi de concediu, pentru că mi se părea că mă laud, dacă spun ce eveniment voi trăi astăzi”.
După ce primarul Flutur a anunţat că, printr-o hotărâre de consiliu, din 27 septembrie 2018, se acordă titlul de „cetăţean de onoare al Municipiului Botoşani” chirurgului Doina Hrehoreţ şi i-a înmânat diploma de onoare, aceasta a mulţumit, cu emoţie, celor prezenţi: „Este o zi specială pentru mine, pentru că sunt alături de dumneavăastră, pentru că este o încununare a muncii mele şi vă mulţumesc mult pentru aprecieri. Am avut emoţii din momentul în care am intrat în această minunată clădire, este spectaculoasă şi chiar dacă emoţiile mă copleşesc, nu pot să nu admir frumuseţea acestei clădiri, vechimea ei şi într-un fel să-mi aducă aminte că aici este locul meu natal, aici sunt rădăcinile mele şi de aici a plecat totul. A plecat piatra de temelie a educaţiei mele, a plecat inspiraţia de a face medicină, de a face chirurgie. Sunt 18 ani pe care i-am petrecut zi de zi în acest oraş care m-a inspirat. Vă mulţumesc din suflet pentru că v-aţi gândit să-mi acordaţi acest titlu de onoare. Mă simt onorată. Multumesc autorităţilor locale care au avut această iniţiativă, multumesc dascălilor mei, dirigintelui meu, profesorul de fizică, domnul Mocanu, le multumesc tuturor pacienţilor, care m-au copleşit cu atenţia si efortul de a fi azi alături de mine, lor le datorez ceea ce sunt acum, pentru că ei mi-au dat ocazia să îi ajut şi să le arăt ce pot în meseria mea. Nu în ultimul rând aş vrea să mulţumesc din suflet familiei mele. Lor le dedic acest titlu, le mulţumesc din tot sufletul. Au fost mereu alături de mine, m-au susţinut şi îi iubesc”.
Medicul a fost nevoit să îşi încheie subit vizita pe meleagurile natale pentru că un telefon primit de la Bucureşti anunţa posibilitatea salvării unei noi vieţi. Cu ajutorul lui Dumnezeu, prin mâinile chirurgului Doina Hrehoreţ. Aşa că şi-a luat rămas bun de la părinţi, rude şi prieteni si a plecat de urgenţă la Spitalul Fundeni. Apăruse, în sfârşit, după o prea lungă şi adesea ucigaşă pauză, un donator în moarte cerebrală care poate salva vieţi.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Fotografii: Monitorul de Botoşani