Zahărul este prezent în cantitate foarte mare în banalul sirop de tuse. Puțini sunt românii care știu asta sau care verifică eticheta siropului de gât. "64%, destul de multicel! Dar toate au zahăr!", spune clienta unei farmacii. 

Citeste si: Specialistul in nutriție Cesur Durak, despre vacanța-detox din Bodrum

Peste 70% dintre produsele pe care le consumăm zilnic conțin zahăr adăugat, așa că nu e de mirare că acest ingredient, care ne afectează sănătatea pe termen lung, este prezent chiar și în unele

medicamente pe care le luăm ca să ne facem bine, de fapt.

"Cumpărăm așa-zise medicamente care conțin foarte mult zahăr"

"Zahăr brut 64% mi se pare o cantitate un pic cam mare. E pentru copii sau pentru adulți?Adulți, oricum ar fi mi se pare destul de mult ca și zahăr adăugat", spune un client.

Sorin Mierlea, președinte Infocons: "De cele mai multe ori, din păcate, cumpărăm așa-zise medicamente care conțin foarte mult zahăr, că sunt tablete de supt cu 80% zahăr, că sunt plicuri de răceală cu 90% zahăr, sau siropuri de gât, care pot avea până la 60-70% zahăr".

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Adevărul despre ciupercile pleurotus: Ce efect au asupra organismului?

Iar comparația care urmează ar trebui să ne facă pe toți mult mai atenți atunci când cerem astfel de medicamente sau suplimente în farmacie.

Siropul de gât, cantitate dublă de zahăr față de un suc obișnuit

"Și dacă ne uităm de exemplu, un pahar de băutură carbogazoasă de diferite culori are cam atâta zahăr într-un astfel de pahar, un astfel de sirop are aproape dublu", a explicat Sorin Mierlea pentru StirileKanalD.

Citeste si: Cea mai mare greșeală pe care o fac românii când cumpără medicamente și suplimente alimentare

Cu toate acestea, românii spun că greu mai găsesc produse neîndulcite, pentru că majoritatea fie contin zahar, fie indulcitori.
"Păi cu cât mai puțin zahăr cu atât mai bine! Ar trebui să aibă cât mai puțin zahăr! La ce vă uitați când cumpărați un astfel de sirop? Mă uit să nu aibă mulți conservanți. În principiu mă uit după chestii care să fie bio, cu plante, nu neapărat ceva foarte medical", spun oamenii.

Medicii trag un semnal de alarmă 

Și medicii trag un semnal de alarmă cu privire la cantitățile mari de zahăr din siropurile pentru gât.

"Zahărul este cel mai mare inamic al dietei moderne. Pentru că s-a constatat că zahărul prin aport pe cantități mari, dă peste cap complet metabolismul. Duce la îngrășare, duce la creșterea colesterolului și lipidelor, duce la boli cardiace, diabet, hipertensiune", spune Oana Dumitrache, medic diabetolog.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Paracetamolul poate crește riscul de AVC sau de infarct miocardic, dacă e luat pe termen lung

Statisticile realizate la nivel național arată că 1 din 10 români suferă în momentul de față de diabet zaharat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si