![Sistemul care detectează un cutremur cu patru ore înainte testat în România](https://cdn.knd.ro/media/521/2863/567/20053924/1/rsz-cutremur-drum-rupt.jpg?width=320&height=180)
1 din 3 | Sistemul care detectează un cutremur cu patru ore înainte a fost testat în România
![Sistemul care detectează un cutremur cu patru ore înainte testat în România](https://cdn.knd.ro/media/521/2863/567/20053924/1/cutremur-albania.jpg?width=320&height=180)
2 din 3 | Sistemul care detectează un cutremur cu patru ore înainte a fost testat în România
![Sistemul care detectează un cutremur cu patru ore înainte testat în România](https://cdn.knd.ro/media/521/2863/567/20053924/1/cutremur-3.jpg?width=320&height=180)
3 din 3 | Sistemul care detectează un cutremur cu patru ore înainte a fost testat în România
Cercetătorii Universităţii Politehnice din Bucureşti au testat împreună cu ajutorul ueni companii israeliană o invenție care poate detecta nivelul, intensitatea şi locul aproximativ al producerii unui cutremur cu patru ore înainte. Sistemul va fi folosit în zona Vrancea din România.
Cercetătorii sunt în prezent la faza de concept după ce au făcut încercări în Turcia, respectiv Grecia, cu rată de succes foarte mare, a transmis rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti, Mihnea Costoiu.
Sistemul care ne poate salva de o tragedie va fi gata la jumătatea anulu 2020, iar studenții politehnicii lucrează la el încă din luna ianuarie a acestui an.
Sistemul care detectează un cutremur cu patru ore înainte testat în România
„Vor fi două zone verificate şi anume România şi California, două părţi ale lumii, să spun aşa. În România această calibrare va fi pe perioada primei părţi a anului 2020, urmând ca după această perioadă să putem furniza autorităţilor, instituţiilor publice, desemnate de către autorităţile responsabile, informaţiile cu privire la cutremure, astfel încât să putem demonstra în România în mod direct, în mod practic, datele sau nivelul cercetărilor pe care îl avem.
Citeste si: Replica femeii care și-a bătut fetița cu mătura: „A înjurat şi mi-am ieşit din minţi"
Citeste si: Lewis Hamilton a încheiat cu victorie sezonul de F1
„Cu 4 ore putem detecta nivelul, intensitatea cutremurului şi aproximativ locul producerii. Evident că ne vom concentra pe zona Vrancea pentru că este zona seismică cunoscută şi vom putea da aceste informaţii pe parcursul anului viitor autorităţilor abilitate.
Informaţiile sunt la nivel ştiinţific, este motivul pentru care Politehnica este parte a proiectului, urmând ca după acest nivel sau în acelaşi timp cu aceste informaţii să putem încerca să elaborăm cu autorităţile statului, să sprijinim autorităţile statului ca să fiu foarte exact, în elaborarea unui plan de răspuns în caz de cutremur, care să fie prognozat. Pentru că astăzi avem un plan de răspuns aşa cum este el elaborat, nu comentez calitattea lui, de către autorităţile statului în condiţiile în care apariţia cutremurului nu este cunoscută şi doar după producerea cutremurului ştim ce să facem, nu avem un plan deCiteste si: Gică Hagi: „Ca tată sunt exigent! Nu fac cadouri soției”