Problema pilonului II de pensii, atat de mult dezbatuta in aceste zile, are la baza un lucru simplu: nu sunt bani suficienti la fondul de pensii. Aceasta situatie se manifesta desi a scazut numarul persoanelor inregistrate la Casa Nationala de Pensii: in aprilie 2018 erau inregistrati in sistem 4.680.214 pensionari, in timp ce in aprilie 2010 erau 4.769.613 pensionari.

Populatia Romaniei a scazut cu aproximativ 3,5 milioane de locuitori in ultimii 30 de ani, la aceasta involutie contribuind atat sporul natural negativ, cat si fenomenul emigratiei.

Declinul demografic a fost insotit de o inrautatire severa a ratei de dependenta demografica (raportul varstnici/ activi), vizibila in piramida varstelor.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Destinul tragic de care au avut parte trei membri ai aceleiași familii din Bistrița. Au fost găsiți morți în casa lor- wowbiz.ro

”Scaderea numarului de pensionari este direct proportionala cu caracteristicile demografice ale persoanelor nascute dupa 1950”, a spus sociologul Alexandru Andriesei pentru Libertatea.
 

Citeste mai multe AICI. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si