Sistemul RO e-Transport: pe cine vizează și ce presupune?

După RO e-Factura, în România a apărut un nou sistem de monitorizare, de această dată pentru bunuri transportate, numit RO e-Transport. Dacă RO e-Factura este un sistem aliniat UE, sistemul RO e-Transport este creat la nivel național, având o configurație specifică.

Alis Pop, luni 27 mai 2024 , 15:52

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ce presupune sistemul RO e-Transport și pe cine vizează?

Din aprilie 2024, a devenit obligatorie înregistrarea anumitor transporturi, în scop de monitorizare, într-un nou sistem electronic integrat. RO e-Transport vizează bunurile cu risc fiscal ridicat, transportate pe cale rutieră. Nu sunt avute în vedere toate bunurile, ci doar:

cele achiziționate și livrate pe teritoriul UE (al căror transport fie începe, fie se finalizează în România);

cele care fac obiectul operațiunilor vamale, adică transporturile care tranzitează România;

cele transportate între două locații situate pe teritoriul național.

Care este procesul?

După înregistrarea datelor corespunzătoare în Sistemul RO e-Transport, se obține un cod UIT. Acest cod UIT trebuie păstrat pe toată durata transportului, alături de documentul care însoțește transportul. ANAF a publicat Ghidul RO e-Transport, care clarifică nelămuririle comercianților privind acest nou sistem, oferind o mai bună înțelegere a modului de funcționare al acestui sistem, a noilor obligații, respectiv a sancțiunilor asociate.

Bunurile considerate cu risc fiscal ridicat sunt cele prevăzute în Ordinul nr. 802/2022 al Președintelui ANAF și includ, spre exemplu: legume, plante, fructe comestibile, băuturi, lichide alcoolice, sare, îmbrăcăminte şi accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croşetate - toate acestea doar dacă se încadrează la codurile NC. Aceste coduri NC determină poziția tarifară sau codul tarifar, conform unei nomenclaturi specifice, existente la nivelul Uniunii Europene.

Soluția Timeqode RO e-Transport, oferită de Arggo, vă poate ajuta să automatizați procesele pe care noua raportare obligatorie le presupune, facilitând conformarea cu obligațiile legale. Timeqode RO e-Transport are numeroase beneficii: reduce timpul necesar raportării în sistemul RO e-Transport, colectează și validează date atât din sistemele dumneavoastră, cât și ale partenerilor, generând codurile UIT și asigurând managementul acestora și poate fi conectată direct la sistemul informatic al ANAF. Astfel, veți beneficia de automatizarea proceselor aferente raportării în sistemul RO e-Transport, putând înregistra și monitoriza cu ușurință transporturi de pe orice dispozitiv, de oriunde, 24/7.

Sistemul nu se aplică și coletelor poștale

Există mai multe excepții de la obligația de a utiliza Sistemul RO e-Transport, coletele poștale cu o greutate de până la 31,5 kg fiind una dintre ele. O altă excepție notabilă o constituie produsele accizabile în regim suspensiv de accize sau cu accize plătite în statul membru de expediție. Aceste măsuri urmăresc să prevină birocrația excesivă și să faciliteze monitorizarea transporturilor de real interes.

Întregul demers urmărește, în definitiv, reducerea decalajului fiscal de TVA și a evaziunii fiscale. Acest sistem, cunoscut și drept „radarul mărfurilor”, va fi completat de camere de luat vederi și alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier. Datele vor fi ulterior procesate și analizate cu ajutorul unor soluții software, urmând ca nerespectarea acestor noi obligații legale să fie sancționată în mod corespunzător.

Prin urmare, dacă sunteți un comerciant vizat de această nouă reglementare, puteți folosi cu încredere soluțiile digitale, pentru a vă ușura munca de înregistrare a transporturilor efectuate în sistemul RO e-Transport și a vă asigura că respectați întocmai obligațiile legale, evitând erorile umane și sancțiunile care le-ar urma.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
UPDATE Acestea sunt subiectele de azi pentru Fizică, Chimie, Biologie și Informatică... UPDATE Acestea sunt subiectele de azi pentru Fizică, Chimie, Biologie și Informatică BAC 2024 proba la alegere pentru profil real
spotmedia.ro
Iată planta care ar putea supraviețui pe Marte! Iată planta care ar putea supraviețui pe Marte!
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si