12 oameni au murit din cauza infectiei cu acest virus, din Bucuresti si din sase judete.
Potrivit Ministerului Sanatatii, din 2 mai si pana in prezent au fost inregistrate 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infectia cu virus West Nile.
De asemenea, 12 oameni au murit din cauza acestui virus. Cinci decese au fost inregistrate in Bucuresti, doua in judetul Olt si cate unul in Iasi, Galati, Covasna, Constanta si Dambovita.
Ministerul precizeaza ca fata de anul trecut, anul acesta debutul perioadei de imbolnaviri s-a produs cu trei saptamani mai devreme, specialistii spunand ca ne apropiem de varful epidemic din acest sezon, insa nu este vorba de o epidemie, cum a fost in 1996, 2010 si 2016.
Virusul West Nile se transmite prin mai multe specii de tantari raspanditi atat in mediul urban, cat si in cel rural, iar factorii ajutatori pentru transmiterea virusului sunt perioada ploioasa care a facut dificila distrugerea tantarilor, dar si de deficientele in aplicarea masurilor de control si a masurilor de protectie personala.
Potrivit sursei citate, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, in toate centrele de transfuzii din tara s-au luat masuri de siguranta. Sangele este testat suplimentar, astfel incat sa Ministerul Sanatatii recomanda autoritatilor administratiei publice locale sa intensifice masurile de dezinsectie in localitati pentru a preveni raspandirea infectiei cu virus West Nile.
Specialistii mentioneaza ca infectia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin intepatura de tantar.
Circa 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar in cazul in care apar febra, durere de cap intensa, dureri musculare, varsaturi si eruptii cutanate se recomanda vizita la medic. In cazurile severe, care afecteaza cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afectiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renala cronica), pot aparea si alte simptome: rigiditate a gatului, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala cronica si slabiciune musculara.
Ministerul Sanatatii recomanda populatiei mai multe masuri de protectie: evitarea expunerii la tantari, imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi; utilizarea substantelor repelente de tantari; montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tintarilor; limitarea deplasarilor in zonele cu multa vegetatie si umiditate ridicata (parcuri, paduri, ape statatoare etc.), asigurarea masurilor de desecare a baltilor cu apa din jurul gospodariilor si indepartarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei si a gunoiului menajer.
Nu exista vaccin sau tratament antiviral specific.