Medicamentele comune sunt soluția optimă, doar că, pe piața din România accesul acestora este limitat. Producătorii de medicamente susțin că abia mai fac faţă taxelor impuse de stat şi cer revizuirea rapidă a situaţiei pentru ca pacienții să aibă o şansă în plus la un tratament de calitate. Genericele sunt varianta eficientă şi mai ieftină care ar aduce mai multe economii.
În țara noastră, cheltuielile pentru sanatate sunt cele mai scazute din Uniunea Europeana.
Rata mortalității din lipsa tratamentului medicamentos este la cota cea mai inalta din UE. Singura soluție în acest caz, accesul facil la medicamentele generice, echivalentul celor originale cu pantente expirate, ar fi pasul pentru salvarea a zeci de mii de bolnavi.
Citeste si: Florin Cîțu a făcut un anunț important referitor la valul 4 al pandemiei de coronavirus: ”Avem un plan pentru a transforma mai multe spitale, şi în special în Bucureşti în spitale 100% COVID”
Gănescu: ,,România nu are politici de sănătate corecte"
Simona Cocoș, Președinte Asociației Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), explică că medicamentele generice și biosimilare sunt necesare pentru creșterea accesului bolnavilor români la tratamente moderne și pentru optimizarea bugetului.
Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), susține că pacientii români sufera din cauză că țara nu are politici de sănătate corecte.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
,,Viața de pacient in România este cam dificilă. Noi ca pacienți avem nevoie de acces la medicamente generice, biosimilare, inovative. Din păcăte în ultimii ani foarte multe dificultăți în sistem de sănătate a facut ca accesul pacienților să fie greoi, ca tratamentul pacienților să fie întrerupt sau să lipsească. Pentru că în România au plecat multe medicamente consideram că țara nu are politici corecte", adaugă Radu Gănescu.
Citeste si: Rata de infectare crește semnificativ în Capitală: Incidența a ajuns la 4,95 la mia de locuitori. O localitate din Ilfov a ajuns la rata de 9,31 la mie
Ce este taxa clawback?
Principalii oameni din mediul privat şi reprezentanţi ai statului au pornit împreună în căutarea unei soluții pentru creșterea accesului pacienților la tratamente de calitate, îmbunătățirea mediului de operare pentru producerea de medicamente generice și biosimilare şi mai ales pentru scăderea taxei clawback.
Taxa Clawback este un procent plătit trimestrial de producătorii de medicamente care în anul 2019 a ajuns la 28%.
Anul trecut guvernul a plafonat aceasta taxa și a făcut diferența în funcție de clasificarea medicamentului. Pentru medicamentele comune taxa a rămas la 20%, pentru medicamente inovative la 25%, în timp ce în cazul celor produse în România se aplica o taxă clawback de 15%. Procentele sunt însă greu de susținut de industria farmaceutica generică și de cea autohtona, autoritățiile fiind nevoite să încurajeze intrarea pe piață a noi medicamente.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
În România, numărul de medicamente generice lansate în ultimii trei ani este de șase ori mai mic comparativ cu Germania.
Citeste si: Bilanțul Sars-Cov-2 al zilei de 27 septembrie 2021. 5.655 de cazuri noi în România