Close sidebar
Close sidebar

Situatie dificila pentru firmele din Romania. Peste 72% dintre ele nu pot sa-si ocupe posturile scoase la concurs

Anul acesta nu mai puţin de 72% dintre firme au această problemă. Sunt greu de găsit atât angajaţii calificaţi, cât şi cei necalificaţi. Asta arată că, pe deoparte nu există suficienţi oameni pregătiţi pe anumite meserii şi, pe de altă parte, salariile oferite de unele companii nu sunt suficient de mari cât să atragă forţa de muncă mai puţin calificată.

A.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

 

Deficitul de forţă de muncă din România a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, arată un studiu Manpower. Chiar dacă firmele şi-au recăpătat optimismul şi au început să facă din nou angajări, nu reuşesc să ocupe toate posturile scoase la concurs. Prin urmare, recrutarea angajaţilor a ajuns să fie un proces dificil pentru aproape trei sferturi dintre companii, în creştere cu 11 procente faţă de anul trecut. Iar criza de personal este greu de rezolvat. Companiile care scot la concurs posturi specializate trebuie să concureze între ele pentru atragerea sau reţinerea unui număr limitat de oameni calificaţi. În schimb, companiile care fac recrutări pentru posturi fără calificare se lovesc de refuzul oamenilor de a lucra pe salarii mici.
De altfel, meseriile pentru care există cel mai mare deficit de forţă de muncă sunt foarte variate.
Cel mai greu de recrutat sunt meseriaşii de toate tipurile. Sunt urmaţi de muncitorii necalificaţi şi ingineri, precum şi de operatorii din fabrici şi şoferi. Sunt aşadar posturi cu un necesar diferit de calificare. În unele cazuri companiile pot să se ocupe chiar ele de instruirea oamenilor. Însă, pentru posturile de ingineri, angajaţii trebuie să urmeze mai întâi o facultate, iar numărul studenţilor a fost în scădere în ultimii ani.
În topul deficitului de personal se află şi meserii aflate la polii opuşi ai salarizării. Posturile cu cele mai mici salarii medii din economie, cele din hoteluri şi restaurante sunt la fel greu de ocupat ca posturile cu cele mai mari salarii, cele de IT-işti. Iar probleme cu recrutarea sunt şi în sectorul comercial, dar şi în cel financiar, RELATEAZA dIGI24.

Deficitul de forţă de muncă din România a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, arată un studiu Manpower.

Chiar dacă firmele şi-au recăpătat optimismul şi au început să facă din nou angajări, nu reuşesc să ocupe toate posturile scoase la concurs. Prin urmare, recrutarea angajaţilor a ajuns să fie un proces dificil pentru aproape trei sferturi dintre companii, în creştere cu 11 procente faţă de anul trecut. Iar criza de personal este greu de rezolvat. Companiile care scot la concurs posturi specializate trebuie să concureze între ele pentru atragerea sau reţinerea unui număr limitat de oameni calificaţi.
În schimb, companiile care fac recrutări pentru posturi fără calificare se lovesc de refuzul oamenilor de a lucra pe salarii mici.

De altfel, meseriile pentru care există cel mai mare deficit de forţă de muncă sunt foarte variate. Cel mai greu de recrutat sunt meseriaşii de toate tipurile. Sunt urmaţi de muncitorii necalificaţi şi ingineri, precum şi de operatorii din fabrici şi şoferi. Sunt aşadar posturi cu un necesar diferit de calificare. În unele cazuri companiile pot să se ocupe chiar ele de instruirea oamenilor. Însă, pentru posturile de ingineri, angajaţii trebuie să urmeze mai întâi o facultate, iar numărul studenţilor a fost în scădere în ultimii ani.
În topul deficitului de personal se află şi meserii aflate la polii opuşi ai salarizării. Posturile cu cele mai mici salarii medii din economie, cele din hoteluri şi restaurante sunt la fel greu de ocupat ca posturile cu cele mai mari salarii, cele de IT-işti. Iar probleme cu recrutarea sunt şi în sectorul comercial, dar şi în cel financiar.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI