In articol:
- Româncei i-a fost încălcat dreptul la respectarea vieții private
- Agresorul româncei: „O să îți fac lucruri frumoase”
În cazul în care hotărârea CEDO va rămâne definitivă, statul român va trebui să îi plătească femeii hărțuite despăgubiri în valoare de 7.500 de euro.
Citeste si: Cine e miliardarul care a murit duminică într-un accident de mașină
Magistrații CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) au verificat situația și au constatat că autoritățile din țara noastră, în speță CFR, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara și Judecătoria Timișoara au tratat superficial acest caz grav.
Româncei i-a fost încălcat dreptul la respectarea vieții private
Mai apoi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că ancheta a avut vicii atât de mari încât a schimbat încadrarea și a reținut, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private) din Convenția europeană a drepturilor omului. Drept urmare, statul român este nevoit să îi plătească femeii de serviciu despăgubiri în valoare de 7.500
Femeia are 52 de ani și este angajată ca femeie de serviciu pentru o companie ce furnizează servicii de curățenie în județul Timiș. În anul 2014, românca a fost angajată să lucreze la Gara Est Timișoara, acolo unde și-a desfășurat activitatea până la data de 25 octombrie 2017.
Potrivit magistraților CEDO, citat de jurnaliștii de la Adevărul, începând cu anul 2015, C.P.,
În luna septembrie a anului 2017, după ce șeful de gară a refuzat să îi achiziționeze materialele pentru curățenie, românca și-a anunțat șeful și i-a povestit de comportamentul neadecvat al șefului de gară. La scurt timp, alături de șeful său, femeia de serviciu s-a întâlnit cu doi reprezentanți ai CFR ce răspundeau de contractul cu firma de curățenie și de siguranța pasagerilor și a prezentat o înregistrare audio ca dovadă a hărțuirii sexuale.
Citeste si: Tragedie în Iași. Un bărbat s-a înecat chiar sub ochii prietenilor atunci când făceau grătar
La doar câteva zile după, șeful de gară și-a recunoscut faptele și și-a cerut scuze față de femeie. Doar că, la scurt timp după ce și-a asumat comportamentul, reprezentantul CFR care era responsabil de contractul cu firma de curățenie i-a solicitat femeii să își ia concediu și ca la revenirea din concediu fie să lucreze la Gara Timișoara Nord, fie să își dea demisia. Românca a ales să demisioneze. Mai apoi, femeia a afirmat că nu l-a reclamat pe șeful de gară deoarece îi era frică de el.
Agresorul româncei: „O să îți fac lucruri frumoase”
La data de 3 noiembrie 2017, femeia de serviciu a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara împotriva șefului de stație al Gării Timișoara Est, depunând la dosar și transcrierile înregistrărilor audio pe care le-a realizat. În prima conversație, se aude cum șeful Gării Est Timișoara îi spune femeii de serviciu să nu se agite întrucât vrea să îi atingă sânii. Victima îl refuză și îi cere o mătură. În cea de a doua conversație, se poate auzi cum șeful de gară îi spune femeii: „Când vine vara o să îți fac lucruri frumoase”.
Parchetul a clasat cazul la data de 22 octombrie 2019, motivând că faptele săvârșite nu constituie infracțiune prevăzută de lege, iar Judecătoria Timișoara a menținut hotărârea.
Citeste si: Înjunghieri în masă în Canada: cel puțin 10 morți și 15 răniți
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Fiind de părere că nu a avut parte de un proces echitabil, victima a luat legătura cu Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, intrând în contact cu avocata Bianca-Ioana Radu, cea care a reprezentat-o apoi la CEDO.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că principalul motiv al clasării, rezultat din ordonanța Parchetului și din hotărârea Judecătoriei, este absența umilirii victimei prin faptele în cauză.
„Cu toate acestea, autoritățile nu au dat alte explicații pentru deciziile lor și nu au încercat să plaseze în context dovezile ce sugerau că reclamanta părea uneori tristă după întâlnirile ei cu șeful de gară. Autoritățile din România nu au făcut vreo încercare de a corela concluziile lor cu legislația în vigoare din România, deși respectarea demnității este un drept fundamental în legislația statului pârât. În plus, autoritățile nu au luat măsuri concrete pentru a constata consecințele acțiunilor avute de către C.P. asupra reclamantei”, au transmis judecătorii CEDO.