Alcoolul este unul dintre factorii care determină cele mai multe accidente rutiere şi în România. Până la o anumită limită, alcoolemia este sancţionată doar contravenţional, dar la o valoare mai mare devine pentru şofer şi o problemă penală. Valoarea alcoolemiei este dată de cantitatea de alcool pur consumată, în grame, înmulţită cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul împărţit la greutatea corporală a celui care a băut.
Citeste si: Redeschiderea școlilor în toamnă. Anunț de ultimă oră
De-a lungul anilor au fost efectuate studii care să calculeze cât de repede este eliminat alcoolul din organism. Concluzia este că totul depinde de organismul fiecărei peroane. În cazul unuia dintre studii, a fost luat în calcul un bărbat cu o greutate de 75 de kilograme. Potrivit acestui studiu de caz, dacă bărbatul a consumat 100 mililitri de votcă şi 0,3 litri de vin până la ora 12:30 noaptea, a doua zi dimineaţa, la ora 6:00, se poate urca la volan pentru că nu mai are nimic.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: Veste excelentă pentru sute de mii de români. Klaus Iohannis a semnat legea
Un factor important care a fost luat în calcul în această situație este odihna. Totodată, cadrele medicale mai spun că perioada în care se atinge valoarea maximă a alcoolemiei este de până la două ore de la ultimul pahar băut.
Citeste si: Avertismentul unui expert german cu privire la valul 2 de COVID-19. ”Cu cât aerul e mai uscat și rece, riscurile cresc”
Codul Rutier prevede că, dacă un şofer se află la volan sub influenţa băuturilor alcoolice cu o îmbibaţie alcoolică mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile”.
În cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu
amendă penală, potrivit Adevarul. În această situaţie şoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sânge realizat la o unitate medicală este probă de incriminare penală în instanţa de judecată.