Preţul mediu al motorinei în România a ajuns, în data de 26 octombrie, la 6,39 lei pe litru, arată datele transmise de Peco-online. Ultima dată când s-a înregistrat o valoare apropiată a fost pe 1 aprilie 2014, când un litru de motorină s-a vândut în medie cu 6,36 lei pe litru, potrivit datelor ZF.ro.

Citeste si: Noi categorii de părinți primesc zile libere pe perioada școlii online

Cât de mult s-au scumpit carburanții într-o singură lună

Pretul mediu al unui litru de motorină a crescut cu 8,7% în ultima lună, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă astăzi cu 25,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile, informează Digi24.

Benzina a atins şi ea un record la începutul lunii octombrie, când preţul pe litru a fost de 6,09 litru. Ulterior, preţul a continuat să crească. Ultima dată când benzina s-a vândut la un preţ mai mare a fost în iulie 2014.

Citeste si: "Fabrica de permise false" de la Suceava: 34 de inculpați trimiși în judecată de procurorii DNA

Cea mai ieftină motorină- 6,35 lei per litru

Benzina a atins şi ea un record la începutul lunii octombrie, când preţul pe litru a fost de 6,09 litru. Ulterior, preţul a continuat să crească. Ultima dată când benzina s-a vândut la un preţ mai mare a fost în iulie 2014.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

În prezent, potrivit Peco-online.ro, cea mai ieftină benzină în Bucureşti costă 6,22 lei pe litru, iar cea mai ieftină motorină 6,35 lei pe litru. GPL se vinde cu cel puţin 3,25 lei pe litru.

Citeste si: VIDEO| Persoanele care nu dețin certificatul verde au tot mai puține variante pentru aprovizionare

Scumpirile de la pompă au ajuns și în atenția comisarilor de la Consiliul Concurenței. Ancheta vizează marii producători bănuiți că s-ar fi înțeles pentru stabilirea prețurilor

[Sursa foto: Pixabay]

În ultimii 20 de ani, preţurile carburanţilor în UE au fost foarte volatile, însă recent acestă volatilitate a devenit foarte pronunţată. Astfel, în decurs de doar 13 luni, din mai 2020 până în septembrie 2021, preţurile au trecut de la o scădere de 20% la o creştere de 23%, scrie Adevarul.ro.

Prețul carburantului diferă în funcție de zonă

Scumpirile de la pompă au ajuns și în atenția comisarilor de la Consiliul Concurenței. Ancheta vizează marii producători bănuiți că s-ar fi înțeles pentru stabilirea prețurilor.

Până la finalizarea cercetărilor, clar este că stațiile peco decid prețurile în funcție de orașe, cartiere și de zonele cele mai circulate. Așa se face că același tip de carburant poate fi mai scump sau mai ieftin cu un leu, la distanță de numai câțiva kilometri.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cum explică organizatorii SAGA decizia superstarului internațional, Nicki Minaj: "Ne depășește puterile"- radioimpuls.ro

„Ne găsim într-o perioadă de psihoză a creșterii prețurilor!(...) De câte ori a trebuit să scadă prețurile, am auzit comentarii că trebuie să cerem voie Comisiei Europene, dar n-am auzit asta și când cresc prețurile!”, a spus Ion Purica, analist energie, pentru Știrile Kanal D. 

O primă propunere de plafonare a tarifelor la pompă face referire la nivelul de anul trecut: puțin peste 5 lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si