Close sidebar
Close sidebar

Soldații ruși au furat softurile centralei de la Cernobîl: „Susțineau că aici ne pregăteam pentru crearea armamentului nuclear”

Centrul de măsurare a radioactivităţii din zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobîl este în mare parte nefuncţional. Militarii ruși au furat în lunile februarie și martie softurile echipamentelor, a declarat pentru Agerpres, directorul adjunct al centrului, Olexandr Barsukov.

Madalina Grigore,

Centrala de la Cernobîl a fost sub ocupația forțelor rusești în perioada 24 februarie-31 martie.


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Potrivit sursei citate, trupele ruseșt i ar fi sustras hardurile calculatoarelor şi programele cu care lucrau specialiștii Centrului de măsurare a radioactivității. Aceștia credeau că în laboratoarele din Ucraina s-ar crea armament nuclear.

Când ocupanţii au intrat aici, din relatările celor care au rămas aici, au fost desfăcute toate calculatoarele. Ei susţineau că noi aici ne pregăteam pentru crearea armamentului nuclear. Era o informaţie falsă. Au stricat toate computerele şi softul cu care lucrau toate echipamentele pe care le avem aici. Probabil au căutat informaţii. Au scos toate hardurile şi le-au aruncat prin jur.

Citeste si: Rusia a atacat o clădire de birouri civile din Ucraina

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Am încercat să le căutăm şi să le montăm din nou, dar până acum acest lucru a fost imposibil. Conducerea unităţii noastre duce tratative cu diferite companii, inclusiv cu companiile care ne-au furnizat aceste echipamente. Comisia Europeană ne-a ajutat să creăm acest laborator şi în scurt timp ne-au promis că ne vor aduce softuri noi şi vom încerca să repornim aceste echipamente”, a declarat Olexandr Barsukov.

Centrala de la Cernobîl a fost sub controlul trupelor rusești până pe 31 martie

Soldații din armata rusă care au capturat zona din jurul centralei de la Cernobîl au trecut cu blindate prin cunoscuta „Pădure Roșie”, o zonă toxică și au ridicat nori de praf radioactiv, au spus lucrătorii din zonă. Totodată, soldații ruși au săpat tranșee în Pădurea Roșie.

Citeste si: Zelenski a anunțat că Ucraina este membru al unui program special al NATO. Armata rusă, nevoită să-și regândească strategia

În luna aprilie, Ucraina a cerut Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) „o listă completă cu echipamente” pentru operarea centralelor sale nucleare. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina senzorii pe care AIEA i-a instalat la Cernobîl nu au mai transmis date.

Citeste si: VIDEO- Incident șocant la Moscova. Un bărbat s-a stins din viață după ce un copac a căzut peste el pe Bulevardul Ucrainei

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI