Mesajele radio pe care le-au interceptat britanicii arată faptul că trupele militare ale armatei ruse refuză să se supună ordinelor comandamentului central de a bombarda orașele din Ucraina și se plâng că rămân fără provizii de mâncare și combustibil.

Citeste si: Vitali Klitschko avertizează că trupele rusești se apropie tot mai mult de Kiev: „Vom rezista!”

Materialele audio înregistrate se numără printre cele aproximativ 24 de ore de material obținut de firma de informații ShadowBreak de la începutul invaziei Ucrainei de săptămâna trecută.

Într-una dintre conversațiile obținute, conform The Telegraph, un soldat rus este auzit ca şi cum ar plânge. Într-un alt mesaj audio, un alt soldat este auzit pierzându-se cu firea atunci când întreabă când va ajunge mâncarea sau combustibilul. Acesta spune: „Suntem aici de trei zile! Când naiba ajung?".

Soldații ruși sunt demoralizaţi şi îngroziţi

Un al treilea mesaj audio indică un schimb tensionat de replici, în care același rus trebuie să-i reamintească unui coleg care vorbește de la un centru de comandă că nu poate folosi artileria într-o zonă până când civilii – care sunt etichetați ca „bunuri”  , nu părăsesc zona.

Samuel Cardillo, în vârstă de 26 de ani, fondatorul ShadowBreak, a afirmat pentru The Telegraph că mesajele audio pe care le-au obținut au fost primite de la amatori care ascultau cu antene.

Citeste si: Doctor ucis în Ucraina în timp ce își ducea nepotul la spital: ”Teroriștii ruși au luat viața unui medic”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Ceea ce am descoperit este că trupele ruseşti operează într-o dezordine totală. Nu au nicio idee încotro se îndreaptă și cum să comunice corect între ei. Au fost perioade în care i-am auzit [pe soldații ruși] plângând în luptă, o perioadă în care se insultau unul pe celălalt – evident că nu era un semn de moral mare”, a afirmat Cardillo.

Citeste si: Ucraina nu confirmă runda a doua de negocieri cu Rusia

Cardillo a precizat că unele dintre înregistrările audio au fost „dovada crimelor de război”, pentru că au scos la iveală ordinul de a trage rachete în zonele urbane. Alte înregistrări video dezvăluie că soldații ruși se retrag spre Rusia, după ce au devenit frustrați, în timp ce într-un sms trimis de un soldat mamei sale ar fi spus: „Singurul lucru pe care îl vreau acum este să mă sinucid”.

Soldații ruși au fost avertizați că vor întâmpina puțină rezistență la intrarea în Ucraina 

Un alt semn că moralul soldaţilor ruşi ar putea fi slab, potrivit unui oficial înalt al apărării din SUA, ar fi că unele trupe au „făcut în mod deliberat găuri” în rezervoarele de benzină ale vehiculelor lor în speranța de a evita lupta. De asemenea, o parte a armatei ruse foloseşte încă stații de radio bidirecționale analogice „walkie talkie”, făcându-le mai vulnerabile la interceptări.

Citeste si: Gheorghe Flutur: Copiii din Ucraina care vin în România au posibilitatea să meargă la şcoli şi grădiniţe în judeţul Suceava

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Totodată, se spune că forțele ucrainene nu au avut nicio problemă să bruieze comunicațiile rusești și să le întrerupă cu imnului lor național.

Într-o altă înregistrare obținută de ShadowBreak, un soldat care plânge spune: „E lent, e lent”. Mesajele audio interceptate mai arată şi că soldaților li s-a spus că vor întâmpina puțină rezistență la intrarea în Ucraina.

Citeste si: Un microbuz cu numere de Ucraina s-a răsturnat în România


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si