Solstitiul de iarna 2021. "Ca in fiecare an, desi iarna meteorologica soseste inca de la 1 decembrie, inceputul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstitiului de iarna. El este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui. ¬. Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

La data solstitiului de iarna, Soarele rasare cu 23 grade 27' la sud de punctul cardinal est si apune tot cu acelasi unghi spre sud fata de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el "urca"- tinand cont de latitudinea medie a tarii noastre, de 45ᅡ- la numai 21 grade fata de orizont. In consecinta, la aceasta data, durata zilei are valoarea minima din an, de 8 ore si 50 minute, iar durata noptii are valoarea maxima, de 15 ore si 10 minute (pentru Bucuresti). Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcand inceputul verii astronomice", potrivit Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Citeste si: Vremea decembrie 2021: Prognoza meteo pentru Crăciun şi Anul Nou

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

 Solstiţiul de iarnă 2021

Solstiţiul de iarnă 2021

Ce este Solstiţiul de iarnă 2021

Citeste si: Când e Sfântul Andrei 2021? Sărbătoare importantă pentru români. Tradiţii şi obiceiuri

Solstițiul este unul dintre momentele în care declinația Soarelui de pe sfera cerească pare constantă: în aceste momente, traiectoria aparentă atinge punctul său cel mai înalt sau cel mai jos comparativ cu stelele. Cu toate acestea, datorită naturii eliptice a orbitei Pământului, care generează în special o variație de viteză a mișcării de revoluție a Pământului, ziua solstițiului nu corespunde cu ziua în care Soarele răsare și

apune cel mai târziu sau cel mai devreme.

În astronomie, se numesc solstiții cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variația acestui unghi în cursul anului se explică prin aceea că axa de rotație a Pământului nu este perpendiculară pe orbita lui.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si