Când are loc solstițiul de iarnă 2020. Solstițiul de iarnă 2020 are loc în data de 21 decembrie 2020 la ora 12.02 (ora României). După solstiţiu, zilele încep din nou să crească, dar vremea continuă să se răcească o perioadă, ianuarie (Gerar) fiind cea mai geroasă lună din an.  

Când are loc solstițiul de iarnă 2020. Solstiţiul este începutul astronomic al iernii, chiar dacă meteorologii desemnează 1 decembrie ca fiind începutul anotimpului care marchează începutul celor mai reci trei luni din an din Emisfera Nordică. 

Citeste si: Cum va fi vremea de Crăciun 2020 şi Revelion 2021: Vom avea sau nu zăpadă? Anunţ important

Când are loc solstițiul de iarnă 2020. Solstiţiul de iarnă, la fel ca cel de vară şi echinocţiile de toamnă şi primăvară, sunt evenimente centrale în culturile precreştine. „Din punct de vedere cultural, solstiţiile şi echinocţiile sunt folosite pentru a puncta începuturile sau mijlocul sezoanelor”, a spus Rick Kline de la Spacecraft Planetary Imaging Facility, Universitatea Cornell.

Citeste si: Copilul-astrolog din India care a prezis pandemia anunță o altă "nenorocire". Totul începe în 20 decembrie 2020

Solstițiul de iarnă 2020. De ce vremea se răcește, deși zilele încep să crească

Solstițiul de iarnă 2020.  Chiar dacă ziua începe să crească, există o întârziere a Pământului în ceea ce priveşte pierderea căldurii, adică pierde mai multă căldură decât primeşte în săptămânile de după solstiţiu. Astfel că ianuarie, Gerarul, este cea mai friguroasă lună.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Solstițiul de iarnă 2020 din emisfera de Nord, coincide cu echinocţiul de vară în emisfera sudică.

Axa înclinată a Pământului creează atât solstiţiile, cât şi echinocţiile. În cele 365 de zile cât îi ia Terrei să completeze o orbită în jurul Soarelui, planeta, cu axa sa înclinată, trece prin toate fazele. De aceea, în emisfera cealaltă, 21 decembrie marchează echinocţiul de vară, fiind ziua în care partea sudică a Pământului este cea mai apropiată de Soare.  

Citeste si: Ziua de Ignat, obiceiuri și superstiții străvechi

Solstițiu de iarnă. La ce oră are loc evenimentul astronomic

Solstițiul de iarnă 2020 are loc în data de 21 decembrie 2020 la ora 12.02, potrivit Observatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Anul viitor, solstițiul din 22 decembrie va avea loc la ora 17.59. 

La ce oră are loc Solstitțiul de iarnă [Sursa foto: Observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu]

Solstițiul de iarnă este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.

După cum este cunoscut, axa polilor Pământului își păstrează (în primă aproximatie) direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinata cu 66° 33' față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a carui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27'.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27' sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor, potrivit sursei citate.

Solstitiul de iarnă are loc în România la ora 12.02 minute în acest an[Sursa foto: Observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu]

Solstițiul de iarnă 2020- câte ore are noaptea pe 21 decembrie

Solstițiul de iarnă 2020- pe data de 21 decembrie, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

Citeste si: VIDEO- Specialiștii ne învață cum să facem pâine care nu ne îngrașă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si