Anunț despre șomajul tehnic pentru bugetari. Cîțu îl contrazice pe Orban
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat luni seară că nu există o discuție referitoare la trimiterea în șomaj tehnic a unor categorii de bugetari.
„Nu există aşa ceva în discuţie în Ministerul Finanţelor Publice şi nu este ceva ce eu aş susţine în acest moment. Vă spun: astăzi este nevoie de fiecare om din administraţia publică.(...) Eu vă spun, în ceea ce mă priveşte, nu am discutat despre aşa ceva, nu există un astfel de proiect. Eu ştiu discuţiile din spaţiul public, am susţinut mereu o reformă a aparatului administrativ, sunt cel care a spus că e nevoie de o reformă, dar spuneam acest lucru într-un moment în care România nu era în lupta cu coronavirus.
Citeste si: Bani de la UE pentru firmele românești. 750 de milioane de euro pentru relansarea economiei
În continuare facem această reformă prin informatizare, digitalizarea ANAF a mers mult mai rapid, dar cred că astăzi e dificil să vorbim despre astfel de lucruri pentru că sunt greu de interpretat şi, în acelaşi timp, cred că e greu să aplici această măsură unitar şi atunci, dacă vrei să faci o reformă a aparatului administrativ, trebuie să o faci atunci când nu ai lupta cu criza în domeniul sănătăţii”, a declarat Florin Cîțu, la Digi24.
Declarația vine în contextul în care premierul Ludovic Orban a anunțat în ședința de guvern de săptămâna trecută că Ministerul Muncii a pregătit o primă variantă pentru reducerea activității în sectorul bugetar, prin care bugetarii vor lucra jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Ai luat amendă din cauza restricțiilor? Cum o poți contesta
„Vă solicit să analizați proiectul de OUG inițiat de doamna Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații.
Toți trebuie să preluăm din greutatea crizei provocate de această epidemie.Sunt peste 1,5 milioane de angajați din mediul privat, la care adăugăm PFA-urile sau alte forme de activitate. Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize.
Am hotărât să găsim o soluție ca și în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăți.
Citeste si: Statistica oficială privind coronavirusului. Cinci județe dețin jumătate dintre confirmări
Angajații vor fi împărțiți jumate, astfel încât să se asigure funcționalitatea instituțiilor. Jumătate dintre angajați lucrează 15 zile și restul de 15 zile rămân într-o formă echivalentă șomajului tehnic. Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare. Putem și să diminuăm răspândirea virusului”, anunța, joi, premierul Ludovic Orban.