Sonda spațială rusă Lună-25 s-a ciocnit cu suprafața Lunii la încercarea de aselenizare. Misiunea nu a mers conform planului, iar „comunicarea cu Pământul s-a întrerupt”, anunță agenția spațială rusă Roscosmos, potrivit CNN.

Aceasta ar fi fost prima misiune de aselenizare a Rusiei din ultimii 47 de ani.

Citește și: VIDEO- Masacru la Cernihiv. Rușii au atacat cu rachete în timp ce oamenii mergeau la biserică: „O sâmbătă obişnuită, pe care Rusia a transformat-o într-o zi de durere şi pierdere"

Ce s-a întâmplat, de fapt?

Calculele preliminare arată că sonda Luna-25 „a trecut pe o orbită imprevizibilă” înainte de coliziune, potrivit agenției ruse TASS.

Situația va fi investigată de o comisie interdepartamentală specială. Se vor investiga motivele pierderii sondei, potrivit presei ruse.

Cu o zi în urmă, sonda spațială a raportat o „situație de urgență” atunci când încerca să intre pe o orbită de pre-aselenizare. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Sonda spațială rusă Luna-25 s-a ciocnit cu suprafața Lunii la aselenizare. „În timpul operațiunii, la bordul stației automate s-a produs o situație de urgență”

Sonda spațială rusă Luna-25 s-a ciocnit cu suprafața Lunii la aselenizare. „În timpul operațiunii, la bordul stației automate s-a produs o situație de urgență”

[Sursa foto: AFP]

„În timpul operațiunii, la bordul stației automate s-a produs o situație de urgență, care nu a permis efectuarea manevrei cu parametrii specificați”, a anunțat Roscosmos pe Telegram, sâmbătă.

Aceasta ar fi fost prima încercare a Rusiei de a așeza o navă spațială pe solul lunar după epoca soviectică. Ultima aselenizare a rușilor a avut loc la data de 18 august 1976.

Sonda spațială Luna-25 a fost lansată de la Cosmodromul Vostochnîi din regiunea Amur din Rusia la data de 10 august 2023.

Citește și: Vladimir Putin vrea să își facă propria olimpiadă sportivă, după ce rușii au fost excluși de la Jocurile Olimpice. Ce trebuie să știi despre „Jocurile Mondiale ale Prieteniei” organizate de Putin

Traiectoria sa i-a permis să depășească landerul lunar Cnadrayaan-3 al Indiei, acesta din urmă fiind lansat la mijlocul lunii iulie.

Sonda spațială ar fi trebuit să aselenizeze luni la polul sudic al Lunii pentru explorarea unei zone despre care oamenii de știință cred că ar conține apă înghețată, dar și elemente prețioase.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si