Specialiştii le recomandă celor care vor să plece cu maşina în vacanţă să verifice atent maşina înainte de a porni la drum.
"Pentru că pe timpul verii distanţele parcurse de români cu autovehiculele personale ajung la aproximativ 5.000 de kilometri pe sezon, specialiştii în piese auto AutoEco.ro le recomandă conducătorilor auto verificarea amănunţită a maşinii înainte de a pleca în vacanţă, pentru a remedia posibile defecţiuni şi a preîntâmpina eventuale probleme frecvente care pot apărea la drum lung", arată sondajul.
Pregătirea maşinii pentru vacanţă şi pentru perioada de vară necesită un buget de aproximativ 700 de lei, potrivit estimărilor AutoEco.ro.
„Achiziţiile de piese auto în rate fără dobândă sunt tot mai des accesate pe AutoEco.ro de clienţi care au înţeles că siguranţa în maşină nu trebuie ignorată. Acum, 5% dintre clienţi achită în rate comenzile plasate online pe AutoEco.ro şi ne aşteptăm ca, pe parcursul verii, când majoritatea pleacă în vacanţă cu maşina, acest comportament să fie asimilat de un număr şi mai mare.
Şoferii care pleacă în vacanţă cu maşina sunt sfătuiţi să verifice filtrele şi nivelul uleiului de motor, sistemele de suspensie, direcţie şi de frânare, anvelopele, sistemul de lumini, precum şi soluţia de climatizare.
"Este important ca orice verificare să fie făcută doar de personal specializat în service-uri autorizate. Dacă nu au fost înlocuite deja anvelopele de iarnă cu cele de vară, această operaţiune este obligatorie înainte de a pleca la drum lung.
Citeste si: ÎPS Teodosie, în vizită la Radu Mazăre: "M-a alimentat cu dragoste"
Citeste si: Mașina ministrului Apelor s-a împotmolit în noroi în satul pe care-l vizita
Citeste si: Armata Română ar putea rămâne fără şef. Decizie bombă la CCR
Dacă în maşină vor fi şi copii, este esenţial ca aceştia să călătorească în condiţii de siguranţă. Potrivit legislaţiei în vigoare, şoferii sunt pasibili de amenzi dacă transportă copii care nu folosesc centurile de siguranţă sau scaune auto corespunzătoare vârstei. Codul Rutier impune folosirea scaunelor auto speciale omologate pentru copii sub vârsta de 3 ani şi centura de siguranţă pentru cei între 3 şi 12 ani. Este interzisă transportarea copiilor sub 12 ani pe scaunele din faţă ale maşinii.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Între problemele ce pot apărea la maşinile rulate vara, ar fi: maşinile pot avea scurgeri de lichid, precum lichidul de frână, cel de servodirecţie, antigelul sistemului de răcire al motorului şi uleiul de transmisie; pot apărea probleme ale sistemului de aer condiţionat cauzate de pierderi de freon şi defectarea compresorului, iar igienizarea sistemului de ventilaţie este esenţială înainte de plecarea în vacanţă; filtrul de habitaclu (de polen), care filtrează aerul înainte de intrarea în sistemul de climatizare pentru a fi răcit şi/sau distribuit în interiorul autovehiculului, trebuie înlocuit pentru a asigura confortul necesar pasagerilor.
Înainte de vacanţă, este recomandată şi verificarea sistemului de frânare. Plăcuţele de frână trebuie să aibă o grosime cât mai mare, mai ales la roţile din faţă, unde uzura intervine mai rapid, iar lichidul de frână trebuie înlocuit o dată la doi ani.
De asemenea, la rularea cu viteză în condiţii de nisip sau pietriş, parbrizul poate fi afectat. Tot viteza şi parcurgerea unui număr mare de kilometri pe suprafeţe accidentate pot duce la defecţiuni ale sistemului de suspensie.