Magistratii Tribunalului Prahova s-au pronuntat marti seara, dupa câteva ore de deliberari, si au decis sa admita propunerea de arestare preventiva formulata de DNA Ploiesti pe numele lui Sorin Blejnar.
Ordonanta de retinere emisa de DNA pe numele lui Blejnar expirase la ora 16.10, iar fostul sef al ANAF nu a fost prezent in sala de judecata in momentul pronuntarii deciziei, au declarat pentru News.ro reprezentantii Tribunalului Prahova.
Decizia de arestare preventiva poate fi contestata in termen de 48 de ore.
Luni, procurorii DNA- Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Sorin Blejnar, la data faptei presedinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, pentru trafic de influenta.
Intrebat, la iesirea de la DNA Ploiesti, daca a primit bani de la patronul firmei Romsys, despre care surse apropiate anchetei sustin ca l-a denuntat la DNA pe fostul sef al ANAF, Blejnar a raspuns: ”Nici macar nu-l cunosc”.
De asemenea, intrebat daca crede ca denuntul impotriva sa a fost facut de catre omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila, patronul firmei IT Romsys, pentru ca acesta sa-si usureze situatia juridica, Blejnar a spus: ”Da, eu zic ca da”.
Marti, Sorin Blejnar a fiost prezentat Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventiva.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Potrivit referatului cu propunere de arestare preventiva al procurorilor, Sorin Blejnar a folosit cinci firme de tip fantoma, ai caror asociati sunt cu precadere cetateni arabi, pentru a scoate din banca cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mita de la o societate in favoarea careia a intervenit pentru ca aceasta sa câstige doua contracte cu ANAF, sustin procurorii in referatul cu propunerea de arestare preventiva.
Procurorii DNA, care il acuza pe Sorin Blejnar de trafic de influenta sustin ca, dupa ce a primit de la o firma care a incheiat doua contracte cu ANAF suma de 13.172.520 lei, reprezentând peste 20 la suta din valoarea celor doua contracte, Blejnar a folosit mai multe firme fantoma care au facut tranzactii de tip evazionist, pentru a scoate banii din banca.
” Din raport mai rezulta ca suma de 13.172.520
lei, reprezentând un procent de 20,46% din valoarea totala achitata de ANAF, in virtutea celor doua contracte, a fost redirectionata prin conturile bancare ale unor firme folosite in efectuarea de tranzactii de tip evazionist, in virtutea unor documente fiscale cu un continut nereal, scopul final al acestor procedee si manopere fiind acela de a retrage sumele de bani in numerar, in acest sens fiind folosit un lant de societati comerciale tip fantoma, respectiv SC(...)
SRL, SC(...) SRL, SC(...) SRL, SC(...) SRL si SC(...) SRL, toate din Bucuresti, ai caror asociati, de regula, sunt cetateni arabi, in anumite cazuri acestia fiind cooptati in firma dupa data redirectionarii sau retragerii sumelor de bani in cauza” se arata in referatul cu propunere de arestare preventiva.
Documentul citat precizeaza ca fostul presedinte al ANAF a intervenit pentru ca o firma sa primeasca, in octombrie 2011, doua contracte cu institutia pe care Blejnar o conducea, respectiv un contract cu valoarea de 36.297.280
lei din care Blejnar ar fi primit 7.266.400 lei si un contract cu valoarea de 28.066.780 lei din care fostul sef al ANAF ar fi primit suma de 5.906.120 lei.
Banii ar fi fost virati prin intermediul unei firme subcontractoare catre o societate de tip fantoma.
Fostul presedinte al ANAF Sorin Blejnar, care a plecat din Ploiesti inainte ca Tribunalul Prahova sa emita mandatul de arestare pe numele sau, se afla in custodia IPJ Prahova.
Marti seara, dupa emiterea mandatului de arestare pe numele sau, el anuntase ca se preda si a fost preluat din Tâncabesti de catre un filtru al Politiei, urmând sa fie dus la Câmpina, in arestul IPJ Prahova.
Sorin Blejnar, care a plecat de la Tribunalul Prahova, marti dupa-amiaza, dupa ce a expirat ordonanta de retinere emisa de catre procurorii DNA Ploiesti pe numele sau, a anuntat autoritatile ca se va preda dupa emiterea mandatului de arestare, au declarat pentru News.ro surse apropiate amchetatorilor.
Blejnar, care a mers in Bucuresti in cele câteva ore de la expirarea ordonantei pâna la emiterea mandatului de arestare, a fost preluat de catre un echiupaj de Politie in localitatea Tâncabesti, pe drumul dintre Bucuresti si Ploiesti.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Fostul sef al ANAF va fi dus mai intâi la IPJ Prahova, in municipiul Ploiesti, pentru formalitati, iar apoi in arestul IPJ Prahova, situat in municipiul Câmpina.
Sorin Blejnar a parasit sediul Tribunalului Prahova inainte ca magistratii sa emita mandatul de arestare pe numele sau.
Ordonanta de retinere emisa de DNA pe numele lui Sorin Blejnar a expirat marti dupa-amiaza, la ora 16.10, iar mandatul de arestare preventiva a fost emis aproape doua ore mai târziu.
Blejnar a fost arestat preventiv, marti seara, de catre magistratii Tribunalului Prahova, dupa câteva ore de deliberari, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, in 2011, in favoarea unei firme pentru ca aceasta sa câstige contracte cu ANAF, Blejnar fiind suspectat ca a primit 20% din valoarea acestora, respectiv peste 13 milioane de lei.
Decizia de arestare preventiva poate fi contestata in termen de 48 de ore.